Nyhetsplock lördag 12 oktober 2024

Publicerad 2024-10-12

Hovrätt skärper straffet för mord på sambo, flera patienter dog efter att läkare missat tumörer, svenska tonåringar åtalas för mordplaner i Köpenhamn och irländsk kartelledare gripen i Dubai.

Hovrätt skärper straffet för mord på sambo. Hovrätten skärper straffet för en 58-årig man i Kungälv som knivhuggit sin sambo till döds till livstids fängelse, rapporterar GP.
I tingsrätten dömdes han 18 års fängelse.
I slutet av förra året hade kvinnan lämnat mannen för att flytta till ett skyddat boende. Vid en skyddsbedömning senare sa kvinnan att hon hade svårt att känna sig rädd för mannen och att hon längtade hem. Till närstående ska hon ha sagt att hon hellre dog än bodde kvar i den stödlägenhet hon tilldelats.
I februari ringde mannen själv 112 och berättade att han dödat kvinnan, genom att knivhugga henne flera gånger. Bladet satt kvar i kroppen när polisen kom.
Mannen berättar sen i förhör att han vaknat av att kvinnan förde oväsen, hämtade då en kniv och högg henne. Han beskrev det som att ”impulskontrollen gått och lagt sig”.
Domstolen skärper straffet med motiveringen att gärningen är så ”hänsynslös och kvalificerat allvarlig att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse”.

Flera patienter dog efter att läkare missat tumörer. En svensk läkare som arbetat parallellt i Sverige, Norge och Danmark utreds nu för att ha missbedömt flera livshotande tumörer, rapporterar GP. Läkaren ska ha arbetat heltid i flera länder samtidigt, granskat röntgenbilder på distans och arbetat upp till 100 timmar i veckan. I vissa fall tog läkarens analys av röntgenbilder enbart några sekunder
Enligt en granskning som gjorts av universitetssjukhuset i Tromsø visar att läkaren i tolv fall gjort ”allvarliga missbedömningar”. Fem av patienterna dog, men sjukhuset har inte kunnat bevisa ett direkt samband mellan dödsfallen och läkarens missar.
I Norge har läkarens legitimation dragits in tillfälligt, men han har kunnat jobba vidare i Danmark via ett svenskt bemanningsbolag.

Svenska tonåringar åtalas för mordplaner i Köpenhamn. Två 16-åriga pojkar åtalas för att ha planerat att skjuta ihjäl en person i Köpenhamn i somras.
Åtalet är det första mot de svenska ungdomar som rekryterats för att begå grova brott i Danmark i år.
– Den här typen av tillvägagångssätt och planering av brott ser vi inom svensk polis varje vecka och utförarna är numera nästan uteslutande barn och unga, säger Erik Lindblad, nationell operationsledare vid polisen.
Den huvudåtalade greps på Stockholms centralstation den 8 juli när han skulle ta tåget till Malmö. Enligt åklagaren skulle pojken senare resa vidare till Köpenhamn, där han skulle få 150⁠ 000 kronor för att genomföra ett morduppdrag. Samma dag greps en jämnårig pojke som ska ha köpt tågbiljetten åt 16-åringen.
Åklagaren har också väckt bevistalan mot en 14-årig flicka.
– Hon har skickat pengar till den huvudåtalade 16-åringen och avsåg att själv resa ner till Malmö tillsammans med honom. Syftet var att sedan åka vidare till Köpenhamn där dådet skulle utföras. Hennes resa den 8 juli blev inte av så hon reste ner två dagar senare och greps i Malmö så att hon inte kunde resa över till Danmark, säger kammaråklagare Helena Westöö.

Irländsk kartelledare gripen i Dubai. Sean McGovern är en av Irlands mest eftersökta personer och har nu gripits av Interpol i Dubai.
”Detta tack vare de irländska myndigheternas och Förenade Arabemiratens gemensamma ansträngningar”, säger Interpols generalsekreterare Jürgen Stock i ett uttalande.
Sean McGovern uppges vara den irländska kartellkungen Christy Kinahans högra hand. Han har varit efterlyst i över två år och är misstänkt för mord samt att ha bedrivit organiserad brottslighet. Irländska myndigheter vill nu se honom utlämnad.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.