Muslimer och haitier

Av Anders Cardell 2024-09-23

I den nyligen tv-sända debatten mellan Donald Trump och Kamala Harris valde Trump att göra som han brukar, det vill säga, kasta ut sig någonting obscent som gör att människors blickar riktas bort från konkreta politiska sakfrågor.

Denna gång valde den före detta amerikanska presidenten att offentliggöra ett lögnaktigt påstående om att haitiska flyktingar äter upp människors husdjur.

I efterhand har det visat sig att det enskilda exempel som Trump byggde sitt påstående på, egentligen involverade en afroamerikansk kvinna som var född i Canon, Ohio.

Trumps lögnaktiga påstående fick omedelbara konsekvenser, man var bland annat tvungen att stänga lokala skolor och evakuera det lokala stadshuset eftersom det blev bombhotat.

Trump deklarerade med samma lögn som utgångspunkt att han hade planer på massdeportationer, där man skulle börja med de lagliga(!) invandrare som ingår i Haitis humanitära hjälpprogram.

JD Vance som är en senator från Ohio och partikollega till Trump har i efterhand medgett att han spred lögner om det haitiska samhället i Springfield där händelsen utspelat sig.

Vance motiverade sina lögner med följande ord: ”Om jag måste skapa berättelser så att amerikanska medier faktiskt uppmärksammar det amerikanska folkets lidande, då är det vad jag kommer att göra.”

Det är svårt att inte se likheterna mellan de amerikanska galenpannorna på högerkanten och deras svenska motsvarigheters, demonisering av muslimer.

Ett exempel på hur det sett ut i Sverige går finna i en tidigare artikel i Magasinet Konkret:

”Pả kvällen mảndagen 6 november delar en social plattform vid namn RadioGenoa en video frản söndagens stora pro-palestinska demonstration i Stockholm, och tillfogar budskapet ”Stockholm is conquered”.

Radio Genoa kan beskrivas som en kanal som sprider konspirationsteorier och extremt rasistiskt, fascistiskt och hatiskt innehảll som fokuserar på svarta, muslimer, migranter och dessutom svensk militär (eftersom den ansetts vara för hbtq-vänlig)”.

Peter Benson, redaktör med mera pả Affärsvärlden, delar RadioGenoas inlägg. Han tycker sig höra att demonstranterna ropar ”Hata Sverige!” i videoklippet och skriver det på sociala plattformar.

Alice Teodorescu delar inlägget vidare, med tillägget ”Hur ska det gå att samexistera med människor som uttrycker detta?”.

Journalisten Martin Aagård delar Alices inlägg med den kritiska kommentaren ”Det kan vara värt att påpeka för @alicemedce att RadioGenoa är ett konto och Telegramkanal som sprider konspirationsteorier och extremt rasistiskt, fascistiskt och hatiskt innehåll.

Teodorescu delar Aagårds inlägg, med kommentaren ”Som vanligt är vänstern mer intresserad av avsändaren än av innehållet, inte konstigt att samtalet kortslutits.”

Peter Benson raderar sitt inlägg efter att han har insett att han hört fel pả videon, det demonstranterna egentligen ropat är ”Vakna Sverige!”.

Han gör ett nytt inlägg med texten ”Väldigt dumt av mig. Jag hörde fel. Demonstranterna skanderade ”vakna Sverige”, ber verkligen om ursäkt för detta. Sorry att jag missledde dig här @alicemedce”.

Alice Teodorescu svarar Benson: ”Gör i och för sig ingen större skillnad, lika svårt att samexistera ändå till följd av det som uttrycks.

Alice gör i övrigt ingenting, de gamla inläggen ligger kvar.

Båda exempel är ett tydligt bevis för att vissa politiker anser att sanningen är underordnad deras politiska agenda.

Folkvalda politiker finansieras av våra skatter. Därför är det oacceptabelt att politiker tar sig rätten att sprida direkta lögner, i syfte att missleda befolkningen.

Trumps lögner och demonisering av USA:s haitiska befolkning har lett till enorma konsekvenser. Det man inte har har pratat så mycket om är hur människor som tillhör de grupper som drabbats, påverkats på ett psykologiskt och socialt plan.

Exemplen från USA och Sverige föranleder en fråga om hur de senaste årens oavbrutna avhumanisering och demonisering av muslimer har påverkat Sveriges muslimska befolkning. Är det någon som frågat dem hur de mår?

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.