Nyhetsplock söndag 15 september 2024

Publicerad 2024-09-15

Tonårspojkar diskuterade mordplaner på tåget, kvinna stal taxi, två hundar döda i villabrand, stor ökning av prostituerade från Colombia, smittade granne med covid – döms för vållande till annans död.

Tonårspojkar diskuterade mordplaner på tåget. Två tonårspojkar diskuterade öppet mordplaner på ett tåg från Stockholm till Malmö i början av september. Men samtalet överhördes av medresenärer, som i smyg larmade 112, rapporterar TV4 Nyheterna.
Pojkarna, som är 14 och 16 år gamla, tros ha blivit rekryterade för att begå ett mord i Malmö. Mordplanerna ska ha beskrivits ingående, och exempelvis handlat om en så kallad tryckarlägenhet dit pojkarna skulle ta sig i väntan på att utföra dådet.
– När tåget sedan rullade in på Malmö central kunde båda gripas och dådet avvärjas, säger en källa till TV4.
Pojkarna är hemmahörande i Stockholm. 16-åringen är häktad och ska ha erkänt brottet. 14-åringen är överlämnad till socialtjänst.

Kvinna stal taxi. En taxichaufför skulle hjälpa en kund ur bilen i Västervik under natten till lördag. Då blev taxin stulen, rapporterar polisen.
En dryg timme senare hittade en polispatrull taxin på en cykelväg i höjd med Almvik, cirka 15 kilometer utanför stadskärnan.
En kvinna i 20-årsåldern kunde gripas på plats och är nu misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och rattfylleri.

Stor ökning av prostituerade från Colombia. Stockholmspolisen ser en stor ökning av kvinnor från Colombia som tar sig till Sverige för prostitution, rapporterar P4 Stockholm. Enligt Simon Häggström, polisinspektör vid prostitutionsgruppen hos Norrmalmspolisen, ”väller det in” kvinnor från Colombia som säljer sex.
Många av kvinnorna kommer från en dålig ekonomisk situation i hemlandet. En timme med en svensk man kan motsvara en hel månadslön i hemlandet. De är styrda av hallicknätverk utomlands.
– Vi ser tydligt att kvinnorna är i händerna på någon annan. De är styrda och väldigt rädda, säger Häggström.

Två hundar döda i villabrand. Räddningstjänsten larmades till en villa i Arvika under lördagsförmiddagen, då en anmälare rapporterade kraftig rökutveckling från huset.
Rökdykare fick gå in i villan för att släcka elden som uppstått vid spisen. Där hittades hundarna som troligen dött till följd av röken. Ingen person fanns i huset.

Smittade granne med covid – döms för vållande till annans död. En 54-årig kvinna i Österrike döms för att ha orsakat sin grannes död. Anledningen är att hon visste att hon hade covid när hon träffade grannen men inte berättade det, rapporterar AP.
Grannen, som var cancersjuk, dog av lunginflammation orsakad av covid. Grannens familj säger att kvinnan hade kontakt med grannen i ett trapphus den 21 december 2021. Kvinnan ska då ha varit medveten om att hon hade covid men inte berättat det.
Kvinnans läkare vittnade om att hon berättat för honom att hon testat positivt för covid med ett snabbtest, men att hon ”minsann inte tänkte låta sig vara fast” i hemmet trots detta.
Grannen avled senare av lunginflammation som orsakats av covid enligt österrikiska nyhetsbyrån APA.
En expert sade i domstolen att den virologiska undersökningen ”till nästintill 100 procent” bevisat att det var kvinnan som smittade grannen.
Kvinnan dömdes för grovt vållande till annans död till fyra månaders fängelse villkorligt och böter.
Det är andra gången på ett år som kvinnan döms för pandemirelaterade brott. Förra sommaren dömdes hon till tre månaders fängelse villkorligt för att medvetet ha smittat andra personer med covid eftersom hon visste hon var sjuk när hon träffade dem.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.