Av Lennart Aspegren 2022-11-15
Man har på många håll dessvärre konstaterat att i och med skiftet av regering och regim har Sveriges allmänt sett goda anseende i världen - inte minst inom EU – fått sig en rejäl knäck. Det har kommit till uttryck i flera länder, där man nu med en viss förvåning har lagt märke till Sveriges nya inställning.Det gäller främst den plötsligt skeptiska hållningen till klimatkrisen, men också sådant som nedläggningen av miljödepartementet, slopandet av den feministiska utrikespolitiken, inskränkningen av nya invandrares rätt till tolkhjälp, upphävandet av biståndet till kvotflyktingar (= de allra mest utsatta människorna).
Kritik kan också riktas mot regeringens lätt valhänta hantering nyligen av den tvist med Turkiet som rör Sveriges och Finlands begäran om medlemskap i Atlantpakten.
Även efter statsministerns närmast undfallande besök i Turkiet har Erdogan kommit med konkreta krav på att Sverige ska lämna ut vissa kurder som han anser sig kunna stämpla som terrorister. En del av Sveriges omkring 100 000 invånare med kurdisk bakgrund lär nu ha skäl att oroa sig för att bli överlämnade till Turkiet.
Erdogan har sedan länge gjort livet minst sagt surt inte bara för den stora inhemska kurdisktalande befolkningen i östra Turkiet. Han har dessutom tagit sig före att maktfullkomligt rikta förödande åtgärder mot kurderna på andra sidan gränsen till Syrien.
Det gäller alltså samma folkgrupp som ju nyligen inom sitt område hade lyckats att besegra en av vår tids allra mest hänsynslösa terrororganisationer, IS (även kallad Daesh). De kurdiska styrkornas aktion mot IS hade man i väst förstås all anledning att hylla.
Av en förtjänstfull artikel i Dagens Nyheter framgår det att Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter hittills har fällt Turkiet till ansvar inte mindre än flera tusen gånger. Och att Erdogan nu har behagat införa nya inskränkningar i yttrande- och pressfriheten i landet.
Snart ska Erdogan komma till Stockholm. Vad säger statsminister Kristersson?
– Turkiet är en demokrati, säger i alla fall hans utrikesminister, Tobias Billström.
Och det gång efter annan.
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten » Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.