Foto: Susanne Wästerlund

”Sätt dit de jävlarna”-politik

Av Andreas Magnusson 2025-04-24

Paradigmskifte har kommit att bli ett innehållslöst modeord vars enda syfte är att skapa illusionen av handlingskraft.

Ett paradigmskifte betecknar inom vetenskapsteorin ett byte av vetenskapliga tankemönster. Exempel på paradigmskiften var till exempel när relativitetsteorin lanserades eller när man insåg att himlakroppar rör sig i ellipser och inte i cirklar. Revolutionerande insikter som omkullkastar allt.

För den blåbruna regeringen är paradigmskifte istället namnet på olika högerpopulistiska utspel.

Med regeringens nyskapande begreppsanvändning är paradigmskifte inte längre bara något som sker som ett resultat av nya tankar utan också något som görs. Regeringen kan, enligt denna något udda definition, både uppleva och genomföra paradigmskiften.

Vid regeringsförklaringen 18 oktober 2022 sa Ulf Kristersson att “ett paradigmskifte nu sker inom svensk migrationspolitik.”

1 november 2022 kom statsrådsberedningen. “Regeringen genomför”, enligt formuleringen, “ett ansvarsfullt och långsiktigt hållbart paradigmskifte på migrationsområdet.”

15 december 2022 skrev  socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall en debattartikel i Aftonbladet om att barns trygghet ska gå före föräldrars rätt: “Det innebär ett paradigmskifte i frågan om barns bästa.”

20 december 2022 kom beskedet om att visitationszoner ska utredas: “Tryggheten och tilliten ska återupprättas. För det krävs ett paradigm­skifte med kraftfulla åtgärder som ger resultat.”

21 december 2022 höll utrikesminister Tobias Billström ett utrikespolitiskt linjetal på Utrikespolitiska institutet. Han sa där att “med Natomedlemskapet sker ett paradigmskifte i svensk säkerhetspolitik.”

21 december 2022 var det dags för Ulf Kristerssons jultal och han kom där med ett glädjande besked: “Nu finns en majoritet i riksdagen för ett paradigmskifte även i energipolitiken.”

8 januari 2023 menade Ulf Kristersson, som befann sig på Folk och Försvar, att kriget i Ukraina för Sveriges del ledde till “ett politiskt paradigmskifte.”

Utrikesminister Tobias Billström menade på samma konferens att  “Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik har genomgått ett paradigmskifte”.

24 januari 2023 höll regeringen presskonferens efter sina första hundra dagar vid makten:

“Regeringen har i dag presenterat en internationell informationskampanj om paradigmskiftet i migrationspolitiken.”

Samma dag kom det ett pressmeddelande från Justitiedepartementet om skärpta villkor för anhöriginvandring och att begränsa möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl Migrationsminister Maria Malmer Stenergard tog till orda:

“De här förslagen utgör ett viktigt led i det paradigmskifte som nu genomförs inom svensk migrationspolitik.”

24 april 2023 var det dags för ett pressmeddelande om att migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Ulf Kristersson skulle åka till Danmark:

“Fokus under resan är migrationsfrågan, där regeringen nu genomför ett paradigmskifte.”

12 maj 2023 hölls det en presskonferens från regeringen om hur Sverige ska få hit mer högkvalificerad arbetskraft.

“Att reformera reglerna kring arbets­krafts­invandring är en viktig del av regeringens paradigm­skifte på migrations­området.”

22 maj 2023 höll försvarsminister Pål Jonsson tal på Utrikespolitiska institutet. Han menade där att “det svenska Natomedlemskapet kommer att innebära ett paradigmskifte för svensk säkerhets- och försvarspolitik.”

2 juni 2023 uttalade sig EU-minister Jessika Roswall så här:

“På hemmaplan är två av regeringens viktigaste frågor att genomföra ett paradigmskifte i kriminalpolitiken och få ordning och reda i migrationspolitiken.”

9 juni 2023 pratade Maria Malmer Stenergard om en överenskommelse om stärkt yttre gräns mot EU och sa då att “pakten går tydligt i linje med regeringens nu inledda paradigmskifte.”

13 juli 2023 tillkännagav regeringen planer på skärpta villkor för anhöriginvandring där det blir svårare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Maria Malmer Stenergard sa då att förslagen “utgör en viktig del i det paradigm­skifte som nu genomförs inom svensk migrations­politik.”

Den 4-5 september 2023 befann sig klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på Afrikanska unionens klimattoppmöte i Nairobi i Kenya. Hon sa då att “målet där är ett paradigmskifte i globala klimatsamtal.”

10 september 2023 meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att “cancervården är ett hälso- och sjukvårdsområde som utvecklas i snabb takt och som idag står inför ett möjligt paradigmskifte”.

12 september 2023 var det dags för ny regeringsförklaring från Ulf Kristersson och han berättade då att “den regering som nu har arbetat i snart elva månader genomför ett paradigmskifte i svensk politik.”

18 september 2023 kom socialtjänstminister Camilla Waltersson med ett förslag om reform av LVU där hon berättade att “ambitionen är att åstadkomma ett paradigmskifte.”

19 september 2023 meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard att regeringen vill inrätta återvändandecentrum för att få fler invandrare att försvinna från landet. “Svensk migrationspolitik genomgår nu ett paradigmskifte.”

26 september 2023 kom beslut om skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter att få uppehållstillstånd av humanitära skäl. Maria Malmer Stenergard sa så här:

“Förslagen som vi har beslutat utgör en viktig del i det paradigmskifte som nu genomförs inom svensk migrationspolitik.”

5 oktober 2023 gav regeringen en utredare i uppdrag att utreda hur vi kan anpassa asylförfarandet till EU:s lägsta tillåtna nivå. “För att bryta och vända utvecklingen”, sa Maria Malmer Stenergard, “genomför regeringen nu ett paradigmskifte inom svensk migrationspolitik.”

18 oktober 2023 kom justitiedepartementet med förslag om effektivare utlänningskontroll och brottsbekämpning och Malmer Stenergard upplevde ett nytt paradigmskifte:

“Som en del i paradigmskiftet på migrationspolitikens område tittar regeringen på flera åtgärder.”

15 november 2023 kom regeringens EU-deklaration och Ulf Kristersson sa då att “regeringen och Sverigedemokraterna genomför ett paradigmskifte”.

1 december 2023 var det dags för Maria Malmer Stenergard  att berätta att skärpta villkor i utlänningslagen träder i kraft med hårdare villkor för anhöriginvandring och att det ska bli svårare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl:

”Förändringarna utgör en viktig del i det paradigmskifte som nu genomförs inom svensk migrationspolitik.”

14 december 2023 kom regeringen med en programförklaring för sin nya biståndspolitik: “Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina innebär ett paradigmskifte.”

21 december 2023 tillkännagav regeringen att man gett flera uppdrag till Migrationsverket. Maria Malmer Stenergard menade att  “regleringsbrevet till Migrationsverket återspeglar det paradigmskifte som vi genomför inom svensk migrationspolitik.”

21 december 2023 beslutade regeringen om förändrad inriktning för SIDA. Biståndsminister Johan Forssell talade om ett paradigmskifte och berättade att biståndspengar framöver ska användas till att “motverka irreguljär migration”, det vill säga hindra invandrare från att komma till Sverige. Sverige ska också minska biståndet till fattiga länder långt bort.

23 december 2023 höll Ulf Kristersson sitt jultal och sa där att “under 2024 kommer paradigmskiftet att genomföras – på område efter område.”

31 december 2023 skrev Kristersson en debattartikel i Aftonbladet där han berättade att paradigmskiftet i svensk politik “har påbörjats”. “För ett år sedan lovade jag på den här debattsidan att genomföra ett paradigmskifte i svensk politik. Och det har nu påbörjats.”

8 januari 2024 befann sig Ulf Kristersson återigen på Folk och Försvar. Han talade om Nato och menade att det “nu råder bred politisk enighet om detta stora paradigmskifte.”

Biståndsminister Johan Forssell uttalade sig 23 januari 2024 om kriget i Ukraina och menade att “Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har inneburit ett paradigmskifte.”

1 februari 2024 hävdade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall att den nya socialtjänstlagen “innebär ett paradigmskifte”.

27 mars 2024 berättade Ulf Kristersson att “regeringen genomför just nu ett paradigmskifte i rättspolitiken.”

18 april 2024 skrev biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg en debattartikel på Alltinget där hon berättade att “nu genomför dock regeringen äntligen det paradigmskifte i brottsbekämpningen som borde gjorts för länge sedan.”

2 maj 2024 gav regeringen en särskild utredare uppdraget att se över möjligheten att utvisa fler människor på grund av brott “och andra närliggande frågor”. Maria Malmer Stenergard menade att “utredningen som nu tillsätts är ett led i det paradigmskifte som regeringen genomför på migrationsområdet.”

2 juli 2024 skrev socialtjänstministern, socialministern, jämställdhetsministern och SD:s socialpolitiska talesperson en debattartikel i Aftonbladet om att göra om socialtjänstlagen. De menade då att “det är ett viktigt paradigmskifte för hur vi ser på socialt arbete.”

15 augusti 2024 kom regeringen med vad man kallade “förbättrade regler för högkvalificerad arbetskraftsinvandring”. Maria Malmer Stenergard menade att det “är en viktig del av regeringens paradigmskifte på migrationsområdet.”

10 september 2024 var det dags för en ny regeringsförklaring från Ulf Kristersson. Han menade där att “regeringen genomför nu ett paradigmskifte, och effekten är redan tydlig. Antalet asylsökande har minskat kraftigt och väntas i år bli det lägsta under hela 2000-talet.”

15 november 2024 höll Kristersson tal på galan Fannys förebilder. “Jag pratar ofta om regeringens paradigmskifte i kriminalpolititiken. Paradigmskiftet gäller också mäns våld mot kvinnor.”

23 januari 2025 höll regeringen och Sverigedemokraterna presskonferens om att man vill budgetera 200 miljoner till socialtjänstens arbete mot kriminalitet. SD:s gruppledare Linda Lindberg sa att “inom ramen för det paradigmskifte som nu görs i svensk politik genomför vi nu kraftfulla åtgärder.”

28 mars 2025 uttalade sig migrationsminister Johan Forssell apropå förslaget om utökad utlänningskontroll:

“Som en del i paradigmskiftet på migrationspolitikens område genomför regeringen flera åtgärder för att motverka olovlig vistelse i landet.”

8 april 2025 menade SD:s socialpolitiska talesperson Jessica Stegrud att arbetet för att motverka att unga dras in i kriminalitet är “ett led i det paradigmskifte som nu görs i svensk politik.”

Om vi ska tro regeringen och Sverigedemokraterna så har det inträffat paradigmskiften inom migrationspolitiken, kriminalpolitiken, socialpolitiken, vård- och omsorgspolitken, EU-politiken och försvarspolitiken. De vill få oss att tro att de har lanserat helt nya revolutionerande sätt att tänka där människor tidigare har tänkt fel.

I själva verket är det samma gamla rasistiska “sätt dit de jävlarna”-politik som högerpopulister och fascister har propagerat för i decennier. Det är samma gamla “spärra in de jävlarna”-politik som kepsgubbar har gapat om i alla tider i strid med vetenskap och förnuft.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. Han har precis släppt boken ”Kravsamhället: Hur allt blev ditt fel” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.