Av Ricard A R Nilsson 2025-03-30
I USA avslöjades en skandal av episka proportioner när en journalist råkade läggas till i en topphemlig chatt. Naturligtvis kom det ett och annat scoop utav detta. Det jag funderade över är om jag som journalist i Sverige hade kunnat göra samma avslöjande om det gällt svenska makthavare. Eller hade jag då åtalats?Det är väl knappast någon som har missat det som nyligen hänt och som det skrivits spaltmeter om i media. USA:s nationella säkerhetsrådgivare Mike Waltz skapade en gruppchatt i säkerhetschattappen Signal där det diskuterades krigsplaner. Däri deltog bland andra vice president JD Vance och flera högt uppsatta rådgivare och ministrar. Enda problemet var att Jeffrey Goldberg, chefredaktör för the Atlantic, också lades till i gruppchatten. Han fick då tillgång till en hel del hemlig information.
Mycket av den information som Goldberg fick ta del av skrev han om i ett stort avslöjande. Inte ens i Trumps repressiva och galna USA så har chefredaktörens agerande lett till att han riskerar gripande eller åtal. Men säg att jag råkat komma med i en chatt där till exempel statsministern, överbefälhavaren och andra högt uppsatta svenska makthavare deltog och att jag sedan avslöjade chattens innehål, då hade jag faktiskt riskerat åtal.
Den 1 januari 2023 trädde nämligen en ny lag i kraft i Sverige som bland annat förbjuder media att publicera militära, icke officiella, uppgifter om landets eller våra allierades krigföring i utlandet. Det anses särskilt allvarligt om en publicering kan störa Sveriges internationella förbindelser. I praktiken innebär det att om jag hade kommit med i samma grupp som Jeffrey Goldberg kommit med i och sedan skrivit om det, så hade jag riskerat åtal.
För mig som journalist är det helt absurt att vi i Sverige ur detta hänseende har hårdare och mer inskränkande publiceringsreglering för media än vad som gäller för kollegor i USA.
Hur har det fria och öppna samhället som jag en växte upp i blivit ett censursamhälle?
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »Ricard A R Nilsson är före detta livstidsdömd, numera jurist, journalist, författare och fast medarbetare hos Magasinet Paragraf sedan starten. Han har tidigare bland annat publicerat ”En livstidsdömds dagbok”, ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan” och ”När orättvisan segrar”.
Inom kort kommer han besvara läsarnas juridiska frågor om Kriminalvården hos Kriminalvårdsmagasinet.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.