Vill du leva i en familj eller i ett företag?

Av Andreas Magnusson 2025-02-20

Folkhemstanken har ersatts av företagstanken. Landet sågs som en familj där vi tar hand om varandra, men ses numera som ett företag som måste gå med vinst för att blidka aktieägarna.

Jag vill påminna alla om att det fanns en tid då Sverige inte var något förbannat företag utan en plats där idealet var att vara snäll. Ett sådant land kastar inte ut människor som brister i produktivitet. Ett sådant land sätter inte tillväxt framför välmående.

Per Albin Hanssons ofta citerade rader om folkhemmet beskriver ett idealsamhälle som vi inte längre rör oss emot utan bort ifrån:

Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

I västvärlden älskar vi entreprenörer. Människor som från “ingenstans” med provokativ fingertoppskänsla kan investera pappas miljonarv på våghalsiga projekt och därefter nå stor affärsmässig och ekonomisk framgång.

Presidentparet Donald Trump och Elon Musk har fått väljarnas förtroende eftersom människor tänker att de som är så duktiga på affärer också borde vara duktiga på att styra ett land.

I Sverige kunde vi se något liknande under Ny Demokrati-eran när Skara-skojaren Bert Karlsson plötsligt ansågs kapabel att stifta lagar i Sveriges riksdag eftersom han var en så nytänkande företagare – någon som förstod hur vanliga svenskar hade det.

Kanske hänger allt ihop med nyliberalismens seger över moralen, men ett synsätt har långsamt etablerats i hela västvärlden där ett land betraktas som ett bolag som ska drivas framgångsrikt. Då finns det ingen plats för svaghet. Vi behöver inga odugliga medarbetare.

Bara människor som ökar vår produktivitet är välkomna som medborgare/medarbetare. Att ha flytt från krig, svält och förtryck stärker inte ett CV. Det gör däremot en ingenjörsexamen. Därför står det också inskrivet i Tidöavtalet att vi ska prioritera att ta emot flyktingar som vi kan ha nytta av framför dem som har nytta av oss.

När länder betraktas som företag väljs ofta affärsmän och ekonomer att representera politiska partier. Det är ingen slump att Sveriges största parti leds av en ekonom.

Landet är ett företag som hela tiden riskerar att göra ett dåligt bokslut men som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. Kärnkraft, vapenexport, fängelser. Att vara statsminister är att vara VD.

När vice statsminister Ebba Busch uttalade sig om läget på batterifabriken Northvolt sa hon: “Vi måste ha mycket mer av ett Sverige AB-perspektiv, ett Team Sverige-perspektiv”.

I en intervju med Breakit spann hon vidare på tankarna om företaget Sverige: “När vi använder skattemedel så ska Sverige AB och skattebetalarna gå plus.”

I ett vinstmaximerat Sverige, eller det som Ebba Busch kallar Sverige AB, finns det ingen plats för solidaritet och medmänsklighet. Vi höjer liksom inte vår BNP av att dela med oss av vårt överflöd till varandra, och verkligen inte om vi delar med oss till andra.

Det är dags att ställa sig frågan om du helst vill leva ditt liv i en familj eller i ett företag?

Vill du fira jul med firman eller familjen? Få en kram av skiftledaren eller din fru? Äta dina mysigaste måltider i lunchmatsalen eller tillsammans med den du älskar? Hjälpa medarbetarna med årsrapporten eller hjälpa barnen med läxorna? Vill du bli älskad för vad du gör eller för vem du är?

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. Han har precis släppt boken ”Kravsamhället: Hur allt blev ditt fel” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.