Foto: Someone - Someone, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17231625

SOL-els-elände?

Av Marcel Berkelder 2025-02-09

Polariseringen inom elströmsdebatterna liknar eller ÄR som katod och anod. Elström, är du för eller emot? Nej, det handlar inte om det. Alla är överens om att el är ett förträffligt sätt att få ljus, kunna skriva artiklar på datorn, driva motorer på ett effektivt sätt osv. Ska allt drivas med el? Kärnkraft löser allt. Är du för eller emot?

Häromdagen lyssnade jag på ett radioprogram på P1 om fusion. Du vet, det som solen håller på med.

Det som slog mig är några saker:

”Fusion är en aldrig sinande källa till gratis el och tillgänglig inom 15–20 år.” Riktigt så sades det inte, gratis är det inte för reaktorerna ska ju byggas. Men man fick ändå lätt uppfattningen att det var en bagatell. Forskaren sa nämligen att det skulle bli lätt att bygga ”kvartersreaktorer” och lade fram argumentet om att fusion var en demokratifråga, just för att vem som helst skulle kunna bygga/skaffa en anläggning. Att reaktorkärnan ska innesluta plasma med en temperatur om 100 miljoner grader får mig att tvivla.Men det som lite bakgrund, 15–20 år kommer det att ta.

När jag gick min civilingenjörs-utbildning på 70-talet, var profetian att fusionskraft skulle vara tillgänglig inom 25 år. När det hade gått 25 år, dvs runt år 2000, sades det att det skulle ta 25 år, sen skulle vi ha ”gratis” el med fusionskraft. Nu har det gått ytterligare 25 år och nu är vi nära! Bara 15 – 20 år till!

Professor Gert Brodin säger att fusion aldrig kommer att bli verklighet. Tiden och teknisk/ekonomisk utveckling för förnybara energier kommer med all sannolikhet att konkurrera ut fusion.

Det andra som slog mig var att ”forskaren” i programmet inte riktigt lät som en forskare, utan mer som en dammsugarförsäljare. (Ursäkta ordvalet dammsugare, en sådan kan ju ställa till det i kärnkraftverk). Det är väl konsekvensen av att universitetsvärlden har kommersialiserats. Allt ska säljas in.

Det ska konkurreras. Forskningen ska tjäna individen, företagen. Det övergripande syftet att utveckla det gemensamma samhället och samfunden har lämnats mer och mer.

Sen sades det inte ett ord om kylbehoven. Energiomvandling ger värmeöverskott. Inom tekniken kallas det termisk förorening. Mycket väl synlig med IR-kameror kring städer, som har hög koncentration av energiomsättning.

På kontinenten pratar man om ”city heating”, att städer oftast har 3–5 grader högre temperatur än landsbygden. Även värmespill från kärnkraftverk och andra termiska kraftverk är mycket påtaglig då det i runda svängar blir 2 kWh värme för att alstra 1 kWh el. Elen som sådan blir i slutändan också 1 kWh värme. (Termodynamiken säger att energi inte kan skapas, endast omvandlas)

En aldrig sinande källa till gratis elström. Så framställs fusionskraft ofta. Tänk att skapa enorma mängder el som ger spillvärme och som i sin tur slutar som värme. På en planet som redan är för varm och som kommer att bli varmare och varmare oavsett vad vi gör, vi kan endast bromsa in den stigande kurvan.

Jo visst, det var ytterligare en sak som slog mig. Forskningssäljaren i P1-programmet uttalade sig om att fusionskraft skulle bli konkurrenskraftig ur ekonomisk synpunkt. Hur kan man säga det med säkerhet om något som inte finns? Och inte minst med tanke på alla motgångar man stött på under de senaste 50 åren?

Och hur var det med baskraft och balansering av elnäten/-systemen? Det påstod forskningssäljaren också att fusionskraften skulle lösa. 100 miljoner grader, hur snabbt kan man reglera det? Jag har ingen aning, men det låter som att det inte går så snabbt att skruva ner på några sekunder eller minuter. Eller blir det som att göra en ”burnout”, det vill säga fullgas och dra åt handbromsen?

Jag funderar på varför människan måste gå så krångliga omvägar? Solen ger oss nästan 10 000 gånger mer energi än mänsklighetens behov. Varje timme faller det in lika mycket solenergi på jorden som människans årsbehov. Solen ger oss solvärme, solel, vattenkraft, vindkraft, vågkraft. Månen kan ge oss tidvattenkraft jorden runt och kontinuerligt. System som är småskaliga i jämförelse med dagens kärnkraftverk och som har bättre förutsättningar för att tjäna det demokratiska samhället.

Och restprodukter från skogen är också förnybara energikällor skapade av solen. Det kan bli mer angeläget att odla energigrödor än vindruvor, sojabönor, drankpotatis, opiumvallmo och cannabis sativa samt att anlägga golfbanor. Fjärrvärme som nyttjar restvärme och -produkter gör samhällsnytta.

Forskningssäljaren lät som en säljare därför att forskningen idag är beroende av att sälja sig för att få finansiering. En bra säljare erbjuder världens bästa produkt annars får hen ingen lön nästa månad. Det gör att säljsnacket alltid är bättre än verkligheten.

Tillåt mig tvivla.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Marcel Berkelder är civilingenjör med mer än 40 års erfarenhet av energi- och klimatfrågor. Certifierad energiexpert och certifierad ventilationsfunktionär. Mer än 20 år som energi- och klimatrådgivare har gett stor erfarenhet av vad som är brinnande frågor för såväl privatpersoner som organisationer och företag.

Med en tioårig bakgrund inom undervisning på bland annat Umeå Universitet, har föreläsningar och seminarier i hela Sverige varit en viktig del i den egna verksamheten de senaste 20 åren.

Marcel Berkelder mottog Egil Öfverholms hederspris 2023.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.