Stoppa myndigheternas slöseri!

Av Ricard A R Nilsson 2024-11-27

Tidningen Nongrata.se, rapporterade nyligen om att Centrala Studiestödsnämnden (CSN) skriver ut 100 000-tals sidor i onödan varje år. De med makten måste börja styra upp myndigheternas slöseri.

Upplysningscentralen (UC), som bland annat står bakom många kreditupplysningar, beställer månatligen ut information om de med studieskulder. Dessa finns förstås digitalt hos CSN, men med hänvisning till gammal och omodern lagstiftning, så menar man att det begärda materialet inte får e-postas.

Vad gör man då istället, kanske någon undrar? Jo, de drygt 20 000 sidorna skrivs ut på papper. Sedan paketeras de och postas till UC. Enligt vad Nongrata.se rapporterade så skickades 23 079 stycken sidor i oktober. Och vad händer när UC mottar de många paketen? Jo, då scannar de in alla dessa papper för att återigen göra dem digitala.

Två aspekter får mig at reagera. Den första är den ekonomiska aspekten. Den månatliga hantering som innefattar utskrifter och paketering, tar helt onödiga personalresurser i anspråk från CSN, vars löner betalas av skattepengar. Den andra aspekten är förstås den miljömässiga. Att årligen skriva ut 100 000-tals sidor helt i onödan är förstås inte bra för miljön.

Här ska man komma ihåg att det utöver UC finns ytterligare så kallade upplysningsföretag som begär ut samma information varje månad. I praktiken handlar det sannolikt om närmare mellan 50 000 och 100 000 sidor per månad, alltså uppåt en miljon sidor per år.

Vad som också är viktigt att ha i åtanke, är att CSN visst kan lösa så att dessa offentliga uppgifter kan e-postas. Andra myndigheter har nämligen löst det, däribland Polisen och Kriminalvården. När jag begär ut dokument från till exempel Kriminalvården, då e-postar de mig för dokument som är lösenordsskyddat. Därefter får jag en länk i ett separat. Denna länk går till en sida där jag vid ett tillfälle kan öppna upp och se det aktuella lösenordet. Polisen gör på liknande sätt med förundersökningar och annat material som inte ens är offentligt. Varför kan inte CSN införa likartade lösningar?

Det jag än mer funderar över, är hur många andra myndigheter som gör samma sak? Även andra typer av handlingar begärs i stor omfattning ut från Sveriges många myndigheter. Om den reglering som CSN hänvisar till är korrekt, så bör den rimligen gälla alla myndigheter som inte varit lite finurliga som Kriminalvården och Polisen har varit. Detta skulle i så fall innebära att miljontals sidor skrivs ut i onödan och att ett otaligt antal skattefinansierade personaltimmar går åt till något som skulle kunna skötas på digital väg.

Sånt här slöseri måste upphöra!


Ricard A R Nilsson är före detta livstidsdömd, numera jurist, journalist, författare och fast medarbetare hos Magasinet Paragraf sedan starten. Han har tidigare bland annat publicerat ”En livstidsdömds dagbok””Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan” och ”När orättvisan segrar”.

Inom kort kommer han besvara läsarnas juridiska frågor om Kriminalvården hos Kriminalvårdsmagasinet.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.