Av Marcel Berkelder 2024-11-06
Miljöministern tänker inte avgå. Trots att Romina Pourmokhtari lovade att göra det när hon blev tillsatt, ifall Sveriges utsläpp skulle öka. Nu har SCB visat att utsläppen ökar rätt kraftigt med regeringens politik. Men det var ju medvetet, säger ansvarig minister. ”Man säger en sak innan och en annan efter”, tycks blivit mantrat för Sveriges styrande.Vad som ligger bakom ministerns kvarsittning är oklart. Bra lön? Är det SD som styr hela konkarongen? Okunskap? Ministern tiger och svarar inte på frågor, medvetet.
Att utsläppen fortsätter att öka globalt är främst fossilindustrins ”förtjänst”. Industrin är mäktig, det visar inte minst kartläggningar att fossilenergi subventioneras globalt med i storleksordning 5000 miljarder per år. Dollar eller kronor? Jag minns inte. Men det spelar ju ingen roll heller för att det är så ofantligt mycket pengar, ingen begriper ju ändå inte hur mycket det är. Problemet är ATT det sker.
Rapporterna om klimatförändringar duggar tätt inför kommande COP-möte i Baku i november. Det tycks finnas allt större konsensus om att det går åt fel håll. Målet om 1,5 grads ökning verkar vara kört och vi går mot 3,1 graders ökning. Många tipping points blir det.
Varför händer det för lite? Politiken tycks vara gisslan hos fossillobbyn. Globalt, men även i Sverige har ledande regeringsföreträdare låtit sig smörjas av oljebolag. Det har varit effektivt. Reduktionsplikten har sänkts, mer fossilolja till Sverige. Omställning till el inom transportsektorn har bromsats in genom olika åtgärder från regeringen. Vindkraftsparker på land och till havs stoppas, solcellsbidrag sänks och 60-öringen tas bort. Mindre el till transportsektorn. Mer olja till Sverige. Det måste vara medvetet.
Sverige har varit tämligen oberoende av rysk gas (Jo det importeras rysk gas. Enligt SCB: mellan april 2023 och april 2024 importerade Sverige 88 826 ton rysk fossilgas, värde 411 miljoner kronor.) Sveriges elpriser har dock varit beroende av rysk gas. Det har framförallt elområdena SE3 och SE4 fått erfara. Och Putin har kunnat finansiera krigsmaskineriet med importintäkterna från olja och gas. Sverige skickar medvetet pengar till Putin, men samtidigt många hundra miljoner till Ukraina (tack o lov).
Det tar tid att bygga den älskade och efterlängtade kärnkraften. Det har man nu insett och i detta ögonblick kommer SD:s energipolitiska talesperson med förslaget att satsa på gasimport. Ja det lär väl bli så. Hittills har regeringen inte sagt nej, kanske muttrat lite grann, till dumma SD-utspel, men har ändå genomfört SDs politik.
Det skulle inte förvåna mig om Romina medvetet välkomnar förslaget. Det räddar hennes skinn, för det är ju en nödvändig bekräftelse på att utsläppen måste öka först innan de kan minska.
Att många av de gröna industrisatsningarna nu stannar av, läggs på is, bromsar in, gynnar förstås också fossilindustrin och Putins krigsmaskineri. Batterikomponentfabriken i Borlänge blir inte av. Mariestads batterifabrik blir eventuellt av i framtiden. Flygbränsleproduktion vid Forsmark och i Sollefteå byggs inte. Ingen elektrometanolfabrik i Ö-vik heller. Fossilfritt stålprojektet Hybrit skjutits upp ett decennium. Utveckling av elektriska flygplan i Göteborg flyttar till USA.
Tron och förväntningarna på den svenska regeringens energi- och klimatpolitiken är helt kört i botten. Det missgynnar svenskt näringsliv och sänker Sveriges utsläppsmål och Sveriges anseende ute i världen. Det gynnar Putin och fossilindustrin. Var det också medvetet Romina?
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.
(Reds. anm. efter att artikeln skrevs stoppade regeringen 13 vindkraftsparker)
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »Marcel Berkelder är civilingenjör med mer än 40 års erfarenhet av energi- och klimatfrågor. Certifierad energiexpert och certifierad ventilationsfunktionär. Mer än 20 år som energi- och klimatrådgivare har gett stor erfarenhet av vad som är brinnande frågor för såväl privatpersoner som organisationer och företag.
Med en tioårig bakgrund inom undervisning på bland annat Umeå Universitet, har föreläsningar och seminarier i hela Sverige varit en viktig del i den egna verksamheten de senaste 20 åren.
Marcel Berkelder mottog Egil Öfverholms hederspris 2023.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.