Nyhetsplock söndag 27 oktober 2024

Publicerad 2024-10-27

Inatt backades tiden en timma, kyrkan hedrar häxprocess-offer, nätpedofil drev 12-årig flicka till självmord och iranska poliser dödade i terrorattack.

Inatt backades tiden en timma, då Sverige ställde om till vintertid. Trots att sommartid infördes 1980 råder det fortfarande förvirring om åt vilket håll visarna ska dras vid varje byte. Många har i denna fråga hjälp av regeln om utemöblerna eller grillen. Det vill säga när det är dags för vintertid ställer vi in utemöblerna/grillen, alltså backar klockan.
Om fem månader är vintertiden över och natten mellan den 29 och den 30 mars 2025 ska klockorna ställas fram igen inför sommaren, precis som utemöbler och grill.

Kyrkan hedrar häxprocess-offer. På tre kyrkogårdar i Härnösand har minnesstenar upprättats med namn på personer som föll offer för häxprocesserna på 1600-talet, rapporterar lokala medier.
– På något sätt upprättar vi dem som avrättades oskyldigt, säger före detta biskopen i Härnösands stift, Eva Nordung Byström, till P4 Västernorrland.
Hon berättar att majoriteten av de dömda halshöggs för att sedan brännas. På minnesstenarna finns offrens namn, ålder och hemby.
Totalt handlar det om 36 kvinnor och fyra män som avrättades under slutet av 1600-talet. Namnen har man fått fram genom att leta i domstolsprotokoll, som sedan dubbelkollats med den forskning som finns.

Nätpedofil drev 12-årig flicka till självmord. 26-årige Alexander McCartney har dömts till minst 20 års fängelse av en brittisk domstol för sexuella övergrepp på nätet, rapporterar BBC. Han ska ha lurat minderåriga att skicka bilder till honom, och sedan använt dessa för att utpressa dem. Fallet är det största i Storbritannien av så kallad ”catfishing”.
12-åriga amerikanska flickan Cimarron Thomas var ett av flera tusen offer, som efter övergreppen tog sitt liv. Bedrövad av sorg tog sedan hennes pappa Ben sitt liv 18 månader senare. Han kände då inte till att dottern var offer för pedofilen McCartney.
Nordirländske McCartney erkände 185 åtalspunkter inklusive dråp i fallet med Cimarron Thomas. Åtalet omfattar ett 70-tal barn världen över, under åren 2014-2019. Kontakten med barnen ska främst ha tagits via plattformen Snapchat.

Iranska poliser dödade i misstänkt terrorattack. Tio iranska poliser har dödats i de sydöstra delarna av landet, enligt lokala medier. Händelsen, som beskrivs som en terrorattack ska ha skett i provinsen Sistan och Baluchistan. Enligt myndigheterna har ingen ännu tagit på sig dådet.
Regionen gränsar till Pakistan och Afghanistan och har länge präglats av oroligheter. Nyligen dödades flera personer, däribland poliser, i ett antal separata attacker. Extremistgruppen Jaish al-Adl (Rättvisans armé) tog då på sig ett av dåden. Jaish al-Adl har tidigare legat bakom flera attacker i Iran, där den är terrorstämplad.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.