Nyhetsplock lördag 26 oktober 2024

Publicerad 2024-10-26

Liberalerna föreslår larmbågar i skolor, MSB byter namn, nämndeman åtalas för grova bokföringsbrott, lösspringande hund orsakade krockar på E4an.

Liberalerna föreslår larmbågar i skolor. Liberalerna vill göra det möjligt för skolor att använda larmbågar vid akuta gängkonflikter, skriver utbildningsministern och partiledaren Johan Pehrson på X;
”Vi vill möjliggöra larmbågar i skolan vid akuta gängkonflikter, för att skydda våra barn och unga från våldet. Var femte lärare är orolig för att elever ska ha med sig vapen till skolan. Om rektorn bedömer att det behövs ska larmbågar kunna sättas in för att garantera tryggheten.”
Partiet vill även att skolpersonal ska kunna kontrollera elevers väskor vid behov.
”Möjligheterna att skydda barn från att bli gängens nya rekryter måste stärkas.”

MSB byter namn. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) byter namn till Myndigheten för civilt försvar, meddelar statsminister Ulf Kristersson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin på en pressträff.
Enligt regeringen handlar förändringen om att satsa på det civila försvaret för att i förlängningen stärka totalförsvaret. Till ny generaldirektör utses generalmajor Mikael Frisell.
– Myndighetens roll är helt central i det totalförsvar vi nu bygger upp, säger han.
Generalmajor Mikael Frisell kommer närmast från en roll som stabschef på Försvarets materielverk och har tidigare bland annat varit chef för Norrbottens regemente.
Frisell ersätter Charlotte Petri Gornitzka som ska bli landshövding på Gotland.
Namnbytet sker den 1 januari 2025, Frisell tillträder den 1 november 2024.

Nämndeman åtalas för grova bokföringsbrott. Genom falska intyg kunde en nämndeman vid Malmö tingsrätt under flera års tid få ut ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det anser åklagaren och åtalar honom för grova bokföringsbrott, rapporterar SVT.
Enligt åtalet misstänks nämndemannen för att under tre års tid ha bluffat till sig ersättning för förlorad arbetsinkomst för tiden han lagt ner som nämndeman. Men intygen från arbetsplatserna som skulle stärka hans rätt till ersättning förfalskade han. För detta åtalas han för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.
Nämndemannen åtalas också för grovt bokföringsbrott eftersom han misskött bokföringen i sitt bolag så illa mellan 2021 och 2023 att det varit omöjligt att bedöma vad han skulle betala i skatt.
Sammanlagt krävs nämndemannen på företagsbot och återbetalning på totalt cirka 1,2 miljoner kronor, varav ett par hundra tusen rör fusket med förlorad arbetsinkomst.

Lösspringande hund orsakade krockar på E4an. En lös hund skapade kaos när den sprang över vägen på E4 vid Västberga i Stockholm. Flera bilar krockade när de väjde för hunden och två personer har förts till sjukhus, rapporterar flera medier.
Det är i nuläget okänt hur pass skadade de är.
Hunden upptäcktes först vid Essingeöarna där den sprang upp på Essingeleden.
– Allmänheten försökte stoppa den, men lyckades inte, polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.