Nyhetsplock fredag 25 oktober 2024

Publicerad 2024-10-25

Hovrätt fastställer fängelsestraff för bärföretagare, stämmer staten efter att Skatteverket dödförklarat honom, Postnord blir ännu långsammare, magsjukekaos på Umeå-skola och 19-årig kvinna hittad död i bakugn.

Hovrätt fastställer fängelsestraff för bärföretagare. Två bärföretagare i Åsele får sitt straff fastställt av hovrätten, enligt ett pressmeddelande från Hovrätten för övre Norrland.
De båda dömdes till fängelse i två år sex månader för grov människoexploatering av nio thailändska bärplockare. De ska också betala skadestånd till målsägandena.
Företagarna är en man och en kvinna i 40-årsåldern. I⁠ stället för att betala utlovad minimilön enligt svenskt kollektivavtal fick bärplockarna arbeta långa dagar utan någon ledighet, och betalades per plockat kilo.
”Enligt hovrätten har de två bärföretagarna inte haft någon avsikt att betala bärplockarnas rätta löner, ersättningar för övertid eller ersättningar för obekväm arbetstid. Det är uppenbart att syftet varit att gagna den egna verksamheten ekonomiskt på bärplockarnas bekostnad”, skriver hovrätten.

Stämmer staten efter att Skatteverket dödförklarat honom. Jonathan Ravelin dödförklarades felaktigt av Skatteverket, nu stämmer han staten, rapporterar SVT.
– Allt spärrades. Id-handlingar, bankkonton, tjänster. Och sambon blev ensam vårdnadshavare för barnen. Det här ska inte kunna hända, det var som att jag inte fanns längre, säger Jonathan Ravelin till Centrum för rättvisa, som hjälper honom med stämningen.
En vecka senare registrerades Jonathan Ravelin återigen som levande i folkbokföringen. Men det tog ytterligare sex veckor innan han återfick fungerande id-handlingar och åtkomst till sin ekonomi.
Bara i år har 27 personer registrerats felaktigt som avlidna hos Skatteverket, förra året var den siffran 16. Att en person felaktigt dödförklaras kan bero på flera saker, dels den mänskliga faktorn och dels att någon, som i Jonathan Ravelins fall, skickar in en förfalskad dödsattest.
Jonathan kräver 20⁠ 000 kronor i skadestånd av staten och hoppas att Skatteverket ändrar sina rutiner.

Postnord blir ännu långsammare. Postnord stryper hastigheten på sina utdelningsbilar till 90 kilometer i timmen, rapporterar P4 Jönköping. Bakgrunden är att elbilarnas laddning inte räcker när sträckorna blir längre.
Ändringen har fått en del kritik från brevbärare som är oroliga för att arbetspassen kan bli stressigare och att post och paket kan bli försenade.
– Det här ska inte påverka kunden på något sätt, säger Dan Jönsson, platschef på Postnord i Jönköping, till radion.

Magsjukekaos på Umeå-skola. En skola i Umeå har drabbats av ett magsjukeutbrott, rapporterar Västerbottens-kuriren.
På torsdagen befann sig över 100 barn hemma på grund av sjukdom, merparten av dem går i förskoleklass. Minst tio av skolans 50 lärare har också drabbats. Skolan utreder nu vad som kan ligga bakom utbrottet. Skolmaten tycks inte vara inblandat i dramat.

19-årig kvinna hittad död i bakugn. Den kanadensiska polisen utreder ett dödsfall där en 19-årig kvinna hittades död i en industriell bakugn i en Walmart-butik i Halifax.
Enligt uppgifter till CBC News är det en typ av ugn som är tillräckligt stor för att en person ska kunna kliva in i den. De rapporterar också att ugnen inte ska ha något lås.
Polisen utreder dödsfallet och det är fortfarande oklart hur den unga kvinnan, som var anställd i butiken, kunde bli instängd i ugnen. Hittills har de inte heller kunnat avgöra om det handlar om en olyckshändelse eller om en brottslig handling.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.