Nyhetsplock onsdag 23 oktober 2024

Publicerad 2024-10-23

AI hjälper domstolar att maskera handlingar, hovrätten skärper straffet för advokat-attack, Perus ex-president döms till 20 års fängelse och flygplats inför maxtid för kramar.

AI hjälper domstolar att maskera handlingar. Under sommaren lanserades Domstolsverkets första AI-baserade lösning, en maskningstjänst. Det är ett verktyg som gör det lättare att maskera sekretessbelagda uppgifter i handlingar innan de lämnas ut, enligt pressmeddelande från Domstolsverket.
När ett förundersökningsprotokoll (FUP), ges in till domstol i samband med att åtal väcks så upphör förundersökningssekretessen att gälla. Intresset från kommersiella aktörer som samlar in FUP:ar, media och allmänhet att då begära ut dessa är mycket stort. Årligen lämnar domstolarna ut över 100 000 förundersökningsprotokoll. Men innan handlingen lämnas ut måste den sekretessgranskas. Det kan handla om tusentals sidor och är därmed både tids- och resurskrävande.
Nu har det utvecklats en AI-baserad lösning för maskning som hjälper domstolar och nämnder att snabbt och säkert dölja sekretessbelagda uppgifter i handlingar genom att föreslå vad som bör döljas i ett dokument. Varje dokument granskas därefter av en domare för att kontrollera att allt är korrekt maskerat innan det lämnas ut.
Tjänsten syftar till att göra arbetet med maskning enklare och mer effektivt, vilket förbättrar både rättssäkerheten och servicen till medborgarna, samtidigt som risken för mänskliga misstag minimeras.

Hovrätten skärper straffet för advokat-attack. Mannen attackerade och misshandlade den kvinnliga advokaten så att hon bland annat miste synen på ena ögat. Nu skärper Göta hovrätt straffet för misshandeln i april i år, rapporterar P4 Jönköping.
Mannen, som är i 65-årsåldern, dömdes i tingsrätten för grov misshandel till 5,5 års fängelse. Hovrätten anser att det rör sig om synnerligen grov misshandel och höjer straffet till 6 års fängelse. Han ska även betala 585 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Kvinnan hade tidigare varit boutredare i en arvstvist mellan mannen och hans syskon.

Perus ex-president döms till 20 års fängelse. Perus tidigare president Alejandro Toledo döms till 20 år och sex månaders fängelse för korruption, skriver AP. Han fälls för att ha tagit emot miljonmutor av den brasilianska ökända byggjätten Odebrecht.
Straffet ska avtjänas i ett fängelse som enbart har byggts för tidigare peruanska presidenter, utanför huvudstaden Lima.
Toledo har hela tiden nekat till brott. Han satt vid makten 2001–2006.

Flygplats inför maxtid för kramar. En flygplats på Nya Zeeland har infört en maxtid på tre minuter för kramar vid avlämningsplatsen. Detta för att undvika trafikstockning.
”För mer omfattande avsked, var snäll och använd parkeringsplatsen” ombeds resenärer, anhöriga och vänner på skylten med budskapet; ”Max kramtid 3 minuter” överst.
Reaktionerna på de nya skyltarna på flygplatsen i Dunedin på landets södra ö har kommit snabbt.
– Vi har blivit anklagade för att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter och fått frågor om vad vi är för ena som försöker sätta en gräns för hur länge man får kramas, säger flygplatschefen Dan De Bono.
Enligt flygplatschefen kommer det inte finnas någon krampolis som ser till att regeln följs.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.