Nyhetsplock måndag 21 oktober 2024

Publicerad 2024-10-21

Fartkameror sprayade med färg, flera svenskar häktade i Finland, misstänkt våldtäkt i Enköping och Ekobrottsmyndigheten kanske läggs ner.

Fartkameror sprayade med färg. Alla fartkameror på Bergsvägen utanför Linköping har sprayats över med färg, rapporterar Corren.
– Det är samtliga kameror på sträckan som har sprayats. Och de har sprayats på ett sätt så att de inte fungerar som de ska, säger Martina Gradian, presstalesperson på polisen till tidningen.
Personal har skickats ut för att tvätta rent kamerorna. En anmälan har skrivits, men om vad är oklart.

Flera svenskar häktade i Finland. Fem personer, fyra män och en kvinna, från Göteborgsområdet sitter häktade i Finland, misstänkta för grovt narkotikabrott, rapporterar SR Ekot.
– De har varit tydligt kopplade mot narkotikahantering i området och det har även genererat våldshandlingar och hot om våld, säger Johan Dyre, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Storgöteborg syd, till radion.
De fyra männen bedöms ingå i en gruppering från Lindome, utanför Göteborg.
Den finska polisen har inte velat kommentera utredningarna. Två av de häktade förnekar brott, de övriga vill inte kommentera.

Misstänkt våldtäkt i Enköping. Det var strax före midnatt, natten mot söndagen som ett larm inkom till polisen i Enköping gällande en våldtäkt. Attacken ska ha skett utomhus. Området spärrades av och en sökning av närområdet genomfördes med bland annat polishundar. Någon misstänkt hittades dock inte. Kvinnan som är brottsoffer ska ha klarat sig utan allvarligare fysiska skador.

Ekobrottsmyndigheten kanske läggs ner. Enligt uppgifter till Dagens industri (Di), så sker det diskussioner gällande att lägga ner Ekobrottsmyndigheten (EBM). I syfte att spara pengar, ämnar man införliva EBM i den vanliga polisens och åklagarens verksamhet. Förslaget kommer från den utredning som leds av Stefan Strömberg. Fackförbundet Saco har informerats.
– Man har redan svårt att behålla kvalificerad personal som civila ekobrottsutredare, revisorer och analytiker. Mycket talar för att de kommer att söka nya jobb i stället för att följa med till polisen, säger ekorevisor Henrik Lundin till Di.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.