Nyhetsplock söndag 20 oktober 2024

Publicerad 2024-10-20

Flera överfall kopplade till satanistisk internetsekt, misstänkt mordbrand i Södertälje, kvinna anhållen för mordförsök i Gävle och rekordbeslag av narkotika i Stilla havet.

Flera överfall kopplade till satanistisk internetsekt. I mitten av september omhändertogs en 14-årig pojke misstänkt för att ha knivhuggit en kvinna och en äldre man i Hässelby utanför Stockholm.
Enligt en granskning som SVT gjort har ytterligare minst sex personer överfallits i samma område, överfall som filmats och lagts ut på chattappen Telegram kopplade till en satanistisk internetsekt kallad 764. Flera av offren uppges vara äldre och synbart sköra.
Överfallen kopplas till aliaset ”Slain”, som man i sin tur menar att den omhändertagna 14-åringen ligger bakom.
Polisen har tidigare sagt att man utreder om fler personer kan ha fallit offer för våldsdåden, men vill inte kommentera SVT:s granskning med hänvisning till förundersökningssekretess. Enligt flera medier misstänks pojken ingå i en rörelse som kallas ”No lives matter” (NLM), som hyllar våld mot människor och djur. 764 är en självutnämnd sekt som bildades av en amerikansk tonåring 2020. Gruppen, som framförallt består av pojkar och unga män, är aktiv på nätet och ägnar sig åt sextortion av barn och unga, alltså att utpressa någon på sexuella tjänster. NLM är en undergrupp till 764 som fokuserar på våldsdåd.

Misstänkt mordbrand i Södertälje. Åtta personer fördes till sjukhus med allvarliga skador efter branden i ett flerfamiljshus i stadsdelen Ronna i Södertälje, rapporterar Polisen.
Räddningstjänsten larmades vid 11-tiden igår, huset var helt rökfyllt och boende fick evakueras från balkongerna med hjälp av stegbilar.
Över ett tiotal personer har behövt vård, varav minst åtta fördes till sjukhus. Vid 13-tiden uppgav räddningstjänsten att stora delar av branden, som ska ha brutit ut i källaren, har släckts.
Polisen har inlett en förundersökning rubricerad grov mordbrand.

Kvinna anhållen för mordförsök i Gävle. En kvinna i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för mordförsök på en jämnårig man i Gävle, skriver polisen.
Larmet om en skadad man i centrala Gävle inkom under lördagsmorgonen. Mannen anträffades inomhus och fördes till sjukhus med oklart skadeläge. Strax därpå greps kvinnan utomhus. Hon ska vara bekant med den skadade mannen.
– Någon form av föremål har använts mot kroppen, men inget skjutvapen, säger Linda Winge, RLC-befäl för polisregion Mitt, till Gefle Dagblad.
Enligt tidningen ska det misstänkta mordförsöket ha föregåtts av ett bråk.

Rekordbeslag av narkotika i Stilla havet. Mexikos flotta har gjort ett rekordstort beslag, över 8,3 ton narkotika utanför landets västkust, rapporterar flera medier.
”Det är den största mängd narkotika som har beslagtagits i en maritim operation i flottans historia”, uppger de i ett uttalande.
23 personer har gripits i samband med tillslaget. Drogerna var enligt flottan fördelade i sex mindre båtar, varav en ubåt. Det är oklart vilken sorts narkotika det rör sig om.
Mexiko har i årtionden varit ett nav för knarksmuggling till USA från Syd- och Centralamerika.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.