Nyhetsplock lördag 19 oktober 2024

Publicerad 2024-10-19

Unik dom för grov rattfylla, DO-kritik när pojke fick krypa ombord på buss, årets polishund korad, utredning mot miljardären Tom Hagen läggs ner och avrättning stoppad i Texas.

Unik dom för grov rattfylla. Under bilfärden från Staffanstorp mot Malmö inhalerade den 19-årige föraren och hans passagerare lustgas, vilket slutade med att han tuppade av och i hög fart kraschade med bilen, rapporterar Sydsvenskan
Föraren har nu dömts för grovt rattfylleri, vilket är unikt enligt Motormännens helnykterhetsförbund (MHF).
– Vid de få domar som finns har åtalet ogillats eller så har det setts som rattfylla av normalgraden, säger MHF:s vd Tomas Jonsson.
Enligt lag kan man dömas för rattfylleri om man är så påverkad av alkohol eller ”annat medel” att man inte kan framföra sitt fordon på ett betryggande sätt.
Men polisen saknar instrument för att mäta påverkan av lustgas, vilket innebär att få personer som kört påverkade av lustgas kunnat dömas för rattfylleri. I det här fallet har föraren själv berättat att intaget av lustgas påverkat körningen enligt domen.
19-åringen döms till skyddstillsyn och 40 timmars samhällstjänst. Ingen blev allvarligt skadad i olyckan.

DO-kritik när pojke fick krypa ombord på buss. En pojke som använder rullstol har vid upprepade tillfällen diskriminerats när han har försökt åka buss med Skånetrafiken. Vid minst 14 tillfällen under två års tid har busschaufförer antingen nekat att hjälpa pojken med bussens lift, eller så har chauffören saknat kunskap om hur man använder liften vilket har medfört att liften inte har kunnat användas. Pojken har vid flera tillfällen tvingats att krypa ombord på bussen, enligt pressmeddelande från Diskrimineringsombudsmannen (DO).
”Att pojken dessutom har behövt krypa ombord på bussen, inför andra passagerare, måste givetvis ses som mycket förödmjukande och kränkande”, säger DO Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.
Nu har Region Skåne fått skarp kritik DO, med krav om att betala 120 000 kronor i diskrimineringsersättning till pojken.

Årets polishund korad. Schäferhanen Hand har utsetts till årets polishund 2024. Tillsammans med sin förare Johan Ericsson tjänstgör Hank som patrullhund i Region Stockholm, skriver Svenska Kennelklubben på sin hemsida.
Juryn lyfter i sin motivering särskilt ”patrullens engagemang och initiativförmåga, där de i ett samhälle med ökande gängkriminalitet och sprängningar, varit de som vid flera tillfällen varit avgörande för att gärningsmän har kunnat lagföras”.
– Jag blev förvånad, oerhört glad och givetvis väldigt stolt, säger hundföraren Johan Ericsson om beskedet.
Femårige Hank har varit i tjänst sedan början av 2021 och arbetar huvudsakligen med ingripandepolisen. Hank har flera meriter från sin karriär, och har bland annat hittat en försvunnen person på fem minuter – när polishelikoptern gått bet. Vid ett annat tillfälle lyckades Hank ta fast en person i skogen, som deltagit i en skottlossning i Södertälje.
Utmärkelsen Årets polishund har delats ut sedan 1988 för att uppmärksamma polishundens ovärderliga arbete som utbildad tjänstehund. Utmärkelsen är även ett erkännande för hundföraren, som lägger ned ett enormt arbete både på jobbet och privat.

Utredning mot miljardären Tom Hagen läggs ner. Den norske miljardären Tom Hagen har, mot sitt nekande varit misstänkt för mord eller medverkan till mord, efter att hans fru Anne-Elisabeth Hagen försvann för sex år sedan. Nu lägger riksåklagaren ned ärendet eftersom inget brott kan bevisas, rapporterar norska medier.
”Bevisningen talar mot att Hagen begått ett brott”, skriver hans försvarare Svein Holden i ett pressmeddelande.
Det var i oktober 2018 som Anne-Elisabeth Hagen försvann från sitt hem och sedan dess har försvinnandet utretts som ett mordfall, även om någon kropp inte har hittats.

Avrättning stoppad i Texas. I sista sund stoppar Texas högsta domstol avrättningen av Robert Roberson, rapporterar flera nyhetsbyråer.
57-årige Roberson dömdes till döden 2002 för att ha skakat ihjäl sin tvååriga dotter Nikki. En kommitté i delstatssenaten har ifrågasatt det rimliga i avrättningen och nu menar Texas högsta domstol att detta nu måste redas ut.
Roberson tog sin dotter till sjukhus 2002 och läkarna fattade misstankar då pappan till synes inte visade några känslor. Han diagnostiserades med autism först 2018.
Försvaret hävdar att ”nya, överväldigande, medicinska och vetenskapliga” bevis visar att den kroniskt sjuka flickan dog av lunginflammation. Läkarna förutsatte barnmisshandel utan att ta reda på flickans sjukdomshistorik och misstolkade pappans beteende, enligt advokaterna. Fallet är det första i USA där någon dömts till döden för så kallat ”shaken baby syndrome”.
Robertson skulle ha avrättats natten mot fredag.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.