Regeringen är hotet mot vår liberala demokrati

Av Andreas Magnusson 2024-10-14

Så var det dags för ytterligare ett rasistiskt utspel från den regering som låtit sig kidnappas av ett parti som i närtid grundades av nazister. Integrationsminister Mats Persson som på pappret kallar sig liberal berättar i en intervju med Aftonbladet i slutet på förra veckan att det börjar bli dags att åsiktsregistrera invandrare, eller “kartlägga avvikande värderingar” som det så fint heter.

Ni som inte sov igenom grundskolans och gymnasiets alla historielektioner, förstår vad det handlar om. Ni som följer nyhetsrapporteringar där det berättas om hur regeringar i olika länder förtrycker sina medborgare, förstår vad det handlar om. Sverige är på väg att bli ett sådant land. Ett sådant land man rapporterar om. You can’t believe what happened in Sweden last night!

Mats Persson menar att det finns människor i Sverige som inte ställer upp på våra “liberala demokratiska värderingar” och detta behöver bekämpas. Paradoxen i sammanhanget är att regeringens förslag om kartläggning av människors värderingar är ett tecken på just bristande respekt för den liberala demokratin.

Tanken är alltså att staten ska bli moralpolis, en slags byråkratisk motsvarighet till den hederskulturellt fostrade storebrodern som övervakar lillasysterns umgänge med kompisar. “Bakgrunden är att vi ser skarpa tendenser till islamistiska krafter”, säger Persson och tar pridetåg som exempel. “Kan man ha ett priedetåg i våra förorter idag? Accepteras det?”

En motfråga skulle kunna vara: Kan man ha ett pridetåg i våra SD-styrda kommuner? Eller: Accepteras det att transpersoner ägnar sig åt högläsning för barn? Eller: Tycker SD-styrda kommuner att vi ska flagga med regnbågsflaggan utanför kommunhuset för att visa tolerans och respekt för olikheter?

Svaret är, oavsett fråga, ett rungande nej. Hotet mot den liberala demokratin finns alltså inom regeringssamarbetet. Men eftersom Liberalerna vill låtsas vara liberala blir det ju lite svårt att erkänna att man har blivit slav åt människor som ser liberalismen som sin största fiende, som ser mångfald och frihet som något ont.

Persson förtydligar i intervjun att kartläggningen inte ska ske på individnivå och det kan ju låta tryggt, men tanken tycks vara att man ska använda underlaget i kartläggningen för att dra generella slutsatser om befolkningsgrupper om vilka man redan har fördomar.

Det är ingen avancerad gissning att kartläggningen kommer landa i att invandrare från vissa länder har en negativ syn på homosexulaitet, precis på samma sätt som att en kartläggning av sverigedemokratiska väljare hade landat i samma resultat.

Människor som tror på den liberala demokratin anser att det bästa sättet att skapa ett samhälle där människor behandlar varandra väl med tolerans och respekt är att visa dem tillit och omtanke. Då tror man till exempel på skolors kraft att förmedla sunda värderingar, föräldrars kraft att vägleda andra föräldrar, grannars kraft att vara goda förebilder.

Människor som ägnar sig åt att kartlägga andra människors åsikter för att tvinga till underkastelse sysslar med motsatsen. Den här regeringen är ett allvarligt hot mot vår liberala demokrati.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. Han har precis släppt boken ”Kravsamhället: Hur allt blev ditt fel” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.