Nyhetsplock fredag 11 oktober 2024

Publicerad 2024-10-11

Swishade fel person – mottagaren nekade och åtalas, sex års fängelse för skolpedofil, 11-åring rekryterades till morduppdrag, polischef avskedas efter dataintrång och kvinna förföljdes av tvättbjörnar.

Swishade fel person – mottagaren nekade och åtalas. Tidigare i år råkade en kvinna överföra 10 000 kronor till en 25-årig man i Uppsala, skriver Upsala Nya Tidning. Kvinnan skulle swisha pengar till sin väninna, men skrev fel telefonnummer. Dagen efter misstaget kontaktade hon mannen som fått swishen och visade skärmdumpar, men han förnekade att han hade fått några pengar.
Mannen har sedan under förhör fortsatt att neka och är nu åtalad vid Uppsala tingsrätt, misstänkt för olovligt förfogande.

Sex års fängelse för skolpedofil. En 22-årig tidigare skolanställd i Blekinge döms till sex års fängelse för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar BLT. Flera av övergreppen ska ha skett i skolans lokaler och mannen greps i samband med ett idrottsläger i mars. I förhör började 22-åringen erkänna en rad brott, bland annat att han våldtagit flera elever i lärarrummet.
Det faktum att han begått övergreppen när barnen befunnit sig i sin skola eller i sina hem bedöms av tingsrätten som en försvårande omständighet.

11-åring rekryterades till morduppdrag. Tre män i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha rekryterat barn att begå mord och andra grova brott, rapporterar DN och P4 Värmland.
Männen ska bland annat ha lagt ut ett morduppdrag på en elvaårig pojke i Karlskoga, som de i chattar beskriver som ”Lillen” och konstaterar att han ”kan komma undan med mycket”. Pojken hann dock omhändertas av myndigheter innan mordplanen iscensattes.
Männen döms för stämpling till mord och involverande av underårig i brottslighet.
Brottet involverande av underårig i brottslighet trädde i kraft den 1 juli 2023.

Polischef avskedas efter dataintrång. Polisens personalansvarsnämnd har beslutat att avskeda en polischef i Gävleborg efter att han dömts för dataintrång, rapporterar P4 Gävleborg.
Polischefen dömdes i november för fyra fall av olaga dataintrång efter att ha gjort olagliga slagningar i Polismyndighetens it-system. Påföljden blev dagsböter på sammanlagt 7 500 kronor med hänvisning till att han sannolikt skulle förlora sitt jobb till följd av den fällande domen.
Bakgrunden till de otillåtna slagningarna är att polischefens barn i mars 2022 utsattes för ett rån. Kort därpå gjorde han en rad sökningar i it-system och register, som inte ansågs nödvändiga för arbetet.
Tingsrätten friade med hänvisning till att han agerat i en nödsituation och av oro för sin närstående, men hovrätten ändrade domen och fällde mannen.

Kvinna förföljdes av tvättbjörnar. En kvinna i amerikanska delstaten Washington slog larm när omkring hundra tvättbjörnar flockades kring hennes hem, förföljde henne, agerade aggressivt och krävde mat, rapporterar The Guardian.
Kvinnan berättar för polisen att hon började mata en tvättbjörnsfamilj för flera decennier sedan. Det var inga problem tills för ungefär sex veckor sedan – när det plötsligt dök upp omkring 100 tvättbjörnar i stället för en handfull.
Enligt polisen blev djuren allt mer aggressiva och ”krävde mat, förföljde henne dag och natt”. Hon var fast i sitt hem och rädd. De ska även ha skrapat på hennes hus och dörr samt omringat hennes bil. Polisen uppger att de aldrig sett så många tvättbjörnar på ett och samma ställe.
Efter att polisen konstaterat att inga brott har begåtts hänvisades kvinnan att kontakta viltvårdare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.