Nyhetsplock onsdag 9 oktober 2024

Publicerad 2024-10-09

”Perrongmördaren” döms till nytt fängelsestraff, person mordhotade sig själv, Ivo riktar hård kritik mot Svea Vaccin, Riksåklagaren överklagar friande våldtäktsdom och regeringen vill förbjuda kusinäktenskap.

”Perrongmördaren” döms till nytt fängelsestraff. Den så kallade ”perrongmördaren”, som för elva år sedan sköt ihjäl en kvinna i Umeå och dömdes för det dådet till14 års fängelse, har återigen dömts för brott, rapporterar Aftonbladet.
Nu döms den 32-årige mannen till tio års fängelse för mordförsök, efter att ha överfallit och tagit stryptag på en kvinna i Hökarängen i södra Stockholm i maj.
Åklagaren Markus Hankkio sa under rättegången att om brottet hade fullbordats så hade straffvärdet legat på livstids fängelse. Nu avbröts det dödliga våldet men även om det var ett försöksbrott så motsvarar det 14 års fängelse.
Överfallet avbröts av att människor i närheten reagerade och agerade.

Person mordhotade sig själv. En person som anmält en stor mängd dödshot till polisen misstänks i själva verkat ha mordhotat sig själv – 40 gånger, rapporterar tidningen Mitt i Stockholm.
Nu åtalas personen för brottet falskt larm och riskerar fyra års fängelse.
Hoten ska ha varit skriftliga, och levererats till både den misstänktes hemadress och arbetsplats. Referenser till religiösa texter gick att skönja i flera av hoten.
– Under mina 18 år har jag aldrig varit med om något sånt här ärende tidigare, säger åklagaren Jenny Karlsson.
Åklagaren menar att brottet ska anses som grovt, bland annat med anledning av den stora mängden anmälningar som kommit in till polisen under lång tid, mellan 2021 och 2023.
Anmälningarna har gjort att polisen haft stora kostnader både för utryckningar, utredningsarbete och säkerhetsåtgärder. Inte minst har man blivit tvungna att nedprioritera annan brottslighet för att hantera personens situation.
Den åtalade nekar till brottet.

Ivo riktar hård kritik mot Svea Vaccin. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), riktar hård kritik mot vaccinationskedjan Svea Vaccin, rapporterar Aftonbladet.
”Det föreligger allvarliga brister som medför risk för patienterna att drabbas av vårdskada eller allvarlig vårdskada”, skriver Ivo.
I januari i år avslöjade Aftonbladets 200 sekunder vaccinationskedjan, som är den största i Sverige. Då framgick brister i förvaringen av vaccin. Vaccin hade bland fraktats i plastpåsar på tunnelbanan.
Ivo har också upptäckt att 43 av Svea Vaccins vaccinatörer inte har någon legitimation.

Riksåklagaren överklagar friande våldtäktsdom. Riksåklagaren har överklagat en friande våldtäktsdom till Högsta domstolen och yrkat att en man ska dömas till minst sex års fängelse för att han haft en sexuell relation med en person med bland annat intellektuell funktionsnedsättning, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande,
En man åtalades för våldtäkt för att han under ett drygt års tid genomfört ett stort antal vaginala och orala samlag med en kvinna som var bosatt på ett LSS-boende där mannen arbetade.
Han var anställd som vårdare åt kvinnan och då framförallt nattetid då kvinnan till följd av sina funktionsnedsättningar hade stort behov av hjälp och stöd.
Enligt åtalet har mannen förmått kvinnan att delta i de sexuella handlingarna genom att allvarligt missbruka hennes beroendeställning till honom som vårdare. Genom sina funktionsnedsättningar befann hon sig i en särskilt utsatt situation.
Tingsrätten dömde för våldtäkt medan hovrätten friade.
Enligt hovrätten var det klarlagt att kvinnan stått i beroendeställning till mannen, men att det inte var bevisat att mannen förmått kvinnan att medverka genom att allvarligt missbruka hennes beroendeställning till honom eller att hon pga. sin funktionsnedsättning befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Regeringen vill förbjuda kusinäktenskap. Äktenskap mellan kusiner och andra nära släktingar ska förbjudas i Sverige från 2026, föreslår regeringens utredare. Utländska kusinäktenskap ska inte heller erkännas i Sverige.
– Det finns vid kusinäktenskap en särskild risk för att framför allt kvinnor och flickor utsätts för hedersförtryck, tvång och annan ofrihet, säger den särskilda utredaren Anne Kuttenkeuler på en pressträff.
Det är i nuläget tillåtet för halvsyskon att gifta sig i Sverige, men även detta vill man nu förbjuda.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.