Tiggeriförbud – då slipper politiker ta ansvar

Av Andreas Magnusson 2024-10-07

Så kom då pressträffen där regeringen och Sverigedemokraterna stolt proklamerade att en utredning om nationellt tiggeriförbud ska sjösättas. “Vi kan inte vara Europas sociala samvete”, menade SD:s Linda Lindberg när hon skulle förklara varför det är nödvändigt att införa ett förbud.

På Moderaternas hemsida står det att tiggeriet i landet ökar. Det är fel, men eftersom Moderaterna hänvisar till siffror från 2015 går det ändå att låtsas som att det är sant. Vi som lever och vistas i svenska städer vet att det är precis tvärt om. Tiggeriet har minskat kraftigt och det har skett helt utan att förbud har införts.

Det finns förresten redan kommuner som tillämpar tiggeriförbud med hänvisning till lokala ordningsstadgar. Redan 2018 blev Moderatstyrda Vellinge första kommun i landet att få laglig rätt att införa tiggeriförbud på vissa utvalda platser. Kampen hade gått genom tre rättsliga instanser. Kommunstyrelsens ordförande sken som en sol när hon mötte media och berättade att kommunens varumärke nu hade stärkts.

Med tanke på att det vid tillfället enligt polisens uppgifter vistades en (1) person i Vellinge som livnärde sig på att be om pengar från förbipasserande kan förbudsbehovet tyckas en smula överdrivet.

I min hemkommun Kungsbacka jublade ledande politiker över den vägledande domen i Högsta förvaltningsdomstolen. Den moderata ledningen lät genom kommunstyrelsens ordförande förklara att beslutet var glädjande eftersom det nu fanns en möjlighet även för Kungsbacka att hindra en handfull människor från att be om ekonomisk hjälp utanför affärer och köpcentrum.

Den manliga ordföranden förklarade för lokaltidningen att tiggeri inte är “ett sätt att försörja sig på”. “Tiggeri är inte en väg ur fattigdom”. Några månader senare besökte han en lägenhetsbordell i Göteborg för att köpa sex av en östeuropeisk prostituerad och ertappades då med byxorna nere när polisen gjorde razzia.

Förespråkarna för tiggeriförbud kräver ofta mycket av andra och sällan någonting alls av sig själva.

De viktigaste skälen mot att införa nationellt tiggeriförbud är följande:

  • Det finns redan möjlighet till kommunala tiggeriförbud.
  • Det finns inget behov av tiggeriförbud eftersom tiggeriet har minskat kraftigt ändå.
  • Det finns inga belägg för att människor kommer ur fattigdom för att de förbjuds att be om pengar.

Vad Tidöpartierna vill åstadkomma med att utreda nationellt tiggeriförbud är ren pamflettpolitik. De vill visa sina väljare att de tar krafttag. Tiggeriförbud är en kravpolitisk dimridå som syftar till att omkullkasta relationen mellan offer och förövare.

Istället för att vi ska tänka på tiggeri som en effekt av orättvis fördelningspolitik i Europa eller som en konsekvens av diskriminering av minoritetsgrupper lär vi oss att se tiggaren som ansvarig för sin egen fattigdom.

I kravsamhället blir allt ditt eget fel och politikerna behöver inte längre ta ansvar. Det är bekvämt för dem, men vi förtjänar så mycket bättre.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan. År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”. Han har precis släppt boken ”Kravsamhället: Hur allt blev ditt fel” på Ordfront förlag.

Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.