Nyhetsplock fredag 4 oktober 2024

Publicerad 2024-10-04

Kvinnor döms för grovt sexuellt övergrepp, man avliden i arbetsplatsolycka, filmare döms för olovlig avbildning av skyddsobjekt, smugglade kokain i schampoflaskor och premiär för filmen ”Rust” – tre år efter dödsskjutningen.

Kvinnor döms för grovt sexuellt övergrepp. Två kvinnor döms för grovt sexuellt övergrepp och misshandel av kvinna i samband med en lägenhetsfest i Rissne, norr om Stockholm i slutet av maj, enligt pressmeddelande från Solna tingsrätt.
Kvinnorna, 20 respektive 26 år gamla, döms till fängelse i ett år och sex månader för grovt sexuellt övergrepp och misshandel. Åklagaren hade yrkat att de skulle dömas för grov våldtäkt.
– Eftersom det inte är bevisat att föremålet fördes in i målsäganden har tingsrätten bedömt att gärningen inte är en fullbordad våldtäkt, enligt rådman Ewa Lindbäck.
Den 26-åriga kvinnan döms även för olaga hot. De båda kvinnorna nekar till brott.

Man avliden i arbetsplatsolycka. En man omkom under gårdagen i en arbetsplatsolycka i Österåker, rapporterar polisen.
Mannen ska, av oklar anledning, ha fallit från hög höjd på en byggarbetsplats.
Polisen utreder olyckan som ett misstänkt arbetsmiljöbrott och har bland annat förhört vittnen på platsen samt initierat en teknisk undersökning. Anhöriga till mannen är underrättade.

Filmare döms för olovlig avbildning av skyddsobjekt. En dokumentärfilmare döms till dagsböter för olovlig avbildning av skyddsobjekt, enligt pressmeddelande från Solna tingsrätt. Mannen blir därmed den första journalisten att dömas för brott mot fotoförbud som gäller för skyddsobjekt.
Det var i våras som mannen filmade polishuset i Solna, i ett pågående filmprojekt.
Lagen om foto- och tillträdesförbud för skyddsobjekt har funnits under många år, men efter en lagändring i januari 2023, gäller den nu även journalister eller dokumentärfilmare som i publiceringssyfte samlar in bilder. Det innebär bland annat ett totalt förbud mot att, utan tillstånd, fotografera eller avbilda skyddsobjekt.

Smugglade kokain i schampoflaskor. Efter tips från amerikanska myndigheter fann Tullverket drygt ett kilo kokain gömt i shampo- och balsamflaskor. Paketet kom från Colombia och var adresserat till en 29-årig kvinna i Göteborg, skriver Tullen i ett pressmeddelande.
Tullverket lät sedan kvinnan hämta ut kokainet och följde efter henne, vilket ledde till att även en 33-årig man kunde gripas. I mannens bostad hittades ytterligare 640 gram kokain och en mobiltelefon med bevis på olika former av knarkhantering.
Enligt Tullverket kan mannen bindas till att ha hanterat totalt nio kilo kokain vid olika tillfällen.
Nu åtalas mannen, som erkänt brott, för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Kvinnan åtalas mot sitt nekande för grovt narkotikabrott.
”Bildmaterialet i hans mobiltelefon och de chattkonversationer vi ser att han haft med andra, gör att vi känner oss tämligen säkra på en fällande dom”, säger Richard Johansson, gruppchef på Tullverket, i pressmeddelandet.

Premiär för filmen ”Rust” – tre år efter dödsskjutningen. Westernfilmen ”Rust” får världspremiär på filmfestivalen Camerimage i Polen i november, rapporterar Variety.
Filmfotografen Halyna Hutchins sköts till döds under inspelning, när producenten och huvudrollsinnehavaren Alec Baldwin avfyrade en rekvisitapistol som av misstag laddats med skarp ammunition.
Baldwin åtalades för dråp men rättegången lades ned i somras efter att försvaret anklagat åklagarsidan för att ha undanhållit bevisning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.