Sverige tappar utrikespolitiskt förtroende

Av Anders Cardell 2024-09-26

Reaktionerna på Israels senaste attack mot Hizbollah-medlemmar är ett utmärkt exempel på hur västerländsk exceptionalism kan förvandla människor som betraktar sig själv som fredsälskande humanister, till blodtörstiga krigsförespråkare.

En av personerna som fick feeling efter Israels senaste attack mot milisen, var Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell. Han valde att återposta ett inlägg som visade en personsökare med texten shalom på. Inlägget kom ursprungligen från en amerikansk advokat som heter Marina Medvin.

Marina Medvin är en person som gjort sig känd för sina högerextrema åsikter och uttalanden med en avhumaniserande karaktär. Hon har bland annat kallat evakueringen av afghaner som hjälpt USA att bekämpa terrorism, för import av terrorister och gett uttryck för att Guantanamo-fångar behandlas med allt för stor omsorg och humanism.

Joar Forssell har tidigare deklarerat på sociala plattformar att hans uppfattning är att ”Israel inte vill skada civila”. Ett sådant uttalande borde egentligen diskvalificera vilken politiker som helst, med tanke på mängden bevis som talar för motsatsen.

Joars verklighetsfrånvända uttalande får en att tänka på en person som brukar användas, för att illustrera människors förmåga till förnekelse. Den personen heter Mohammed Said as-Sahaf.

As-Sahaf blev världskänd under invasionen av Irak 2003, då han i egenskap av informationsminister gav allt mer bisarra och verklighetsfrämmande uttalanden i takt med att Saddam-regimens ställning blev mer utsatt.

Ett ögonblick som många har ett särskilt starkt minne av är när As-Sahaf medverkade på en presskonferens där han påstod att regeringen hade full kontroll på situationen, samtidigt som man kunde höra upprepade explosioner i bakgrunden som talade för motsatsen. Amerikansk media började därför referera till As-Sahaf som ”Baghdad Bob”.

Om det fanns en utmärkelse för svenska politiker som besitter samma förmåga till förnekelse som Iraks tidigare informationsminister, vore Joar Forssell en naturlig aspirant till denna utmärkelse.

Utan att ge uttryck för några sympatier med Hizbollah-milisen, kan man konstatera att Sverige har begåvats med en liberal politiker som blir exalterad av att människor dör och skadas, samtidigt som han uttrycker klara sympatier med en regim som har begått och fortsätter begå massmord på civila palestinier varje dag.

Om Sverige ska ha någon form av kredibilitet i utrikespolitiska sammanhang, behöver vi politiker som är så pass mogna att de inser att varje attack oavsett vilken sida den kommer från, innebär fortsatt mänskligt lidande.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.