Nyhetsplock fredag 20 september 2024

Publicerad 2024-09-20

Unikt åtal mot svensk IS-kvinna, Stockholmsgäng etablerar sig söderut, hovrätt fastställer livstidsdomar i Farsta-skjutningen, första fällande domen från swishlistan i Sundsvall och cannabisolja ökar bland hundägare i Danmark.

Unikt åtal mot svensk IS-kvinna. En kvinna i 50-års åldern från Halmstad åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse, rapporterar Hallandsposten och SVT Nyheter.
Brotten ska ha begåtts under flera års tid inom ramen för terrorgruppen IS styre i Syrien. De ska ha riktats mot yazidier, en uråldrig religiös minoritet i östra Syrien och nordvästra Irak.
Kvinnan misstänks ha hållit nio personer, sex av dem var minderåriga barn, som fångar under slavliknande förhållanden. För att skrämma dem ska kvinnan ha visat filmer på avrättningar samt burit bombbälte.
Åtalet är det första i Sverige som gäller brott mot mänskligheten.
Kvinnan sitter redan fängslad i Sverige, dömd för att ha medverkat till att hennes son blev barnsoldat åt terrorgruppen.
Rättegången inleds den 7 oktober.

Stockholmsgäng etablerar sig söderut. Det finns tecken på att kriminella nätverk från Stockholm skapat fästen även i södra Sverige, uppger polisen för SVT Nyheter.
Sedan slutet av juli har ett tjugotal våldsbrott, däribland två mord, inträffat i Skåne. Det är inte bekräftat att händelserna hänger ihop, men enligt källor till SVT kan våldsvågen bero på att Stockholmsgäng har etablerat sig.
Stefan Sintéus, kommenderingschef i arbetet mot den organiserade brottsligheten i Polisregion Syd, säger att kriminella grupper har ett intresse av att etablera sig i södra Sverige.
– De kriminella är intresserade av att skapa herravälde. Hela södra Sverige är en stor inkörsport och är du kriminellt etablerad här nere har du bättre kontrolläge över de kriminella, säger han till SVT.

Hovrätt fastställer livstidsdomar i Farsta-skjutningen. I juni 2023 sköts över 20 skott med automatvapen på Farsta torg i södra Stockholm. En 15-årig pojke och 43-årig man dog i skjutningen och ytterligare fyra personer skadades.
Strax efter skjutningen kunde två män gripas sedan att polisen inlett en biljakt. Dessa två män dömdes i somras till livstids fängelse av tingsrätten, för två mord samt 17 fall av mordförsök och för framkallande av fara för annan. Ena mannen ska också utvisas då han inte är svensk medborgare. Igår fastställdes domen av Svea hovrätt.

Första fällande domen från swishlistan i Sundsvall. En man i 25-års åldern blir nu den första på swishlistan som döms för brott, rapporterar P4 Västernorrland. Igår dömdes mannen för narkotikabrott för att ha köpt 2 gram kokain för 2 000 kronor till samhällstjänst i 75 timmar. Mannen nekar till brott. En annan man på listan åtalades tidigare i år, men friades av tingsrätten.
Den omtalade swishlistan blev offentlig i samband med att åtal väcktes i ett stort narkotikamål i Sundsvall förra hösten. För- och efternamn på hundratals personer som skickat pengar via swish till en misstänkt langare framgick.

Cannabisolja ökar bland hundägare i Danmark. En ny dansk studie visar att danska hundägare allt oftare väljer att använda cannabisolja för att bota smärta eller beteendeproblem hos sina hundar, trots att det är olagligt för veterinärer att skriva ut preparaten till djuren, rapporterar SVT Nyheter.
– Samhället i stort har fått en mer liberal hållning till cannabisprodukter, och tillgången av preparat har ökat. Det spiller över på djuren, säger Henrik Rönnberg, professor i veterinärmedicinsk farmakologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Han säger att han ser en liknande tendens även i Sverige.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.