Nyhetsplock onsdag 18 september 2024

Publicerad 2024-09-18

Pojkar döms för grov barnvåldtäkt, tonårsflicka ritade hakkors på skolan, Europol har knäckt krypterad app, skärpt säkerhet i Springfield efter Trumps falska påståenden och 8-åring lånade mammas bil att köra till affären.

Pojkar döms för grov barnvåldtäkt. Två tonårspojkar döms i hovrätten för grov våldtäkt mot barn. Den 16 februari i år hotades en minderårig flicka i ett bostadsområde i Malmö med att hon skulle bli knivhuggen och tvingades sedan till sexuella handlingar.
Precis som i tingsrätten döms den ena pojken till ett års ungdomsövervakning och den andra till tio månaders sluten ungdomsvård.
Flera vittnen förhördes i samband med brottet och det har funnits flera bevis mot pojkarna – bland annat i form av spermaspår från brottsplatsen samt kommunikation via sociala medier mellan de misstänkta pojkarna och flickan. Den ena pojken döms utöver våldtäkten även för barnpornografibrott, kränkande fotografering samt övergrepp i rättssak.

Tonårsflicka ritade hakkors på skolan. En flicka i tonåren döms för hets mot folkgrupp, efter att ha ritat hakkors på flera platser inne på sin skola, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.
Hon nekar till brott, och påstår sig ha följt olika sociala konton och utifrån det trott att Adolf Hitler var en bra person. Hon ska vid tidpunkten inte ha läst om andra världskriget och förintelsen och därför inte förstått innebörden av symbolen. Hon visste heller inte att det var en brottslig handling. I efterhand har hon förstått att det inte var rätt och ångrar det hon har gjort. Tingsrätten köper inte hennes förklaring och dömer henne till 40 dagsböter.

Europol har knäckt krypterad app. Idag hålls en pressträff på Europols högkvarter i Haag, där Europol ska meddela en nyhet gällande en krypterad plattform som används för kriminella ändamål.
Enligt Expressen handlar det om den krypterade kommunikationsplattformen Ghost som har knäckts. Ghost växte i popularitet efter att andra tjänster som Encrochat, Anom och Sky ECC knäcktes för några år sedan. Därefter ska Ghost ha blivit förstavalet inom den grovt organiserade brottsligheten.
Europol skriver i pressmeddelandet att ”operationen är den senaste sofistikerade insatsen för att störa verksamhet i högriskkriminella organisationer som verkar från världens alla fyra hörn”.
Det handlar om ett internationellt samarbete där bland annat Sverige varit med. Andra länder som nämns är USA, Kanada, Italien, Australien och Irland.
En 32-årig man från Australien pekas ut som hjärnan bakom Ghost.

Skärpt säkerhet i Springfield efter Trumps falska påståenden. Efter Donald Trumps grundlösa uttalanden om att gästarbetare i Springfield, Ohio, äter andras hundar och katter skärps nu säkerheten i staden, rapporterar flera medier.
Flera skolor hölls stängda under fredagen efter en rad bombhot. För att undervisningen nu ska fungera ostört ska polis genomsöka lokalerna varje morgon. Övervakningskameror har satts upp och en bombhund ska finnas tillgänglig dygnet runt.
– Vi måste ta varje hot på allvar. Barnen förtjänar att få vara i skolan och föräldrarna måste kunna vara säkra på att deras barn är i säkerhet, säger republikanske guvernören Mark DeWine på en pressträff enligt New York Times.

8-åring lånade mammas bil för att köra till affären. En åttaårig flicka i Ohio lånade sin mammas bil, en Nissan Rogue årsmodell 2020, och gav sig ut på en 25 minuter lång resa till en Target-butik. Samtidigt som hennes familj och polisen letade efter henne så parkerade hon fordonet och gav sig av in i butiken, rapporterar NBC News.
Flickans anhöriga hade till en början ingen aning om vad som hänt, men vissa frågetecken rätades ut när grannarna kunde visa bilder från sin övervakningskamera. Där framgår hur flickan självsäkert slår sig ned vid förarsätet. Resan uppges ha gått bra, bortsett från en påkörd brevlåda.
”Nu är hon i säkerhet. Vi vet inte om hon köpte något, men vi lät henne avsluta sin Frappuccino”, skriver den lokala polisen på Facebook.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.