Nyhetsplock måndag 16 september 2024

Publicerad 2024-09-16

Våldsam man gripen efter skadegörelse på sjukhus, man misshandlad till döds på fest, norska kungaskandalen växer och brandman död under uttryckning i Österrike.

Våldsam man gripen efter hot på sjukhus. Polisen larmades under söndagsmorgonen till Säters sjukhus. En man i 25-års åldern hade strax dessförinnan varit aggressiv och slagit och hotat en anställd på sjukhuset. När han avvisades tände han eld på något i sjukhusets entré. Branden släcktes av personal, rapporterar polisen.
Mannen greps kort därefter vid en busshållplats. Polisen utreder händelsen som våld och hot mot tjänsteman samt skadegörelse genom brand. Brandplatsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Man misshandlad till döds på fest. Under lördagskvällen larmades polis om en misshandel till en lägenhet på Lidingö utanför Stockholm. En man var svårt misshandlad, och trots vård av ambulanspersonal avled han på platsen.
Tre män greps efter en flera timmar lång insats i området. En av dem fick spåras med hund och vid gripandet använde polisen elchockvapen.
– Det har varit någon form av fest i en lägenhet. En man har angripits av flera andra och det har varit hög grad av berusning. Vi känner inte till omständigheter eller motiv och behöver invänta tolk, enligt Daniel Wikdahl på polisens regionledningscentral.
En förundersökning om mord har inletts.

Norska kungaskandalen växer. Skandalen kring norska kronprinsessan Mette-Marits son, Marius Borg Høiby, växer efter en läckt ljudinspelning från ett samtal mellan polis och Høiby.
Ljuduppfattningen, som nyligen publicerats av norska Se og Hør, gjordes i samband med ett oannonserat besök i Høibys bostad hösten 2023.
I ljudupptagningen hörs en av poliserna uppge att de beordrats avlägga besöket av någon inom polisens toppskikt – och att det finns ”fler” som är bekymrade över Høibys leverne, däribland hans kokainproblem och samröre med kriminella.
I samma klipp hörs polisen därefter säga att besöket är en ”särbehandling”, eftersom han är en del av kungafamiljen.
Norska medier konstaterar att inspelningen väcker frågor kring polisens professionalitet och om eventuell särbehandling.
Enligt Øyvind Bratlien, som är Høibys advokat, kan det bli aktuellt med en polisanmälan.
– Høiby spelade in samtalet, men han har aldrig skickat det till någon. Det ska därför inte vara möjligt för Se og Hør att få tag i den på laglig väg, säger han till TV2.
Se og Hørs chefredaktör Ulf André Andersen skriver till TV 2 att de kommit över ljudupptagningen ”på vanligt journalistvis”.

Brandman död under uttryckning i Österrike. En brandman i nordöstra Österrike har dött i översvämningarna som drabbat landet efter att ovädret Boris dragit in med kraftigt skyfall, rapporterar AFP.
– Tyvärr har en brandman dött under en utryckning i översvämningen, säger Johanna Mikl-Leitner, borgmästare i förbundslandet Niederösterreich.
Flera vägar har spärrats av i regionen och myndigheterna har varnat för att situationen kommer att bli tuff även de kommande dagarna. Området är på grund av ovädret klassat som ett ”naturkatastrofområde”.
Minst sex personer har mist livet i ovädret som härjar i flera länder i centrala och östra Europa. Stormen Boris kallas för en ”katastrof av episka proportioner. Tusentals hem har översvämmats och flera människor saknas.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.