Nyhetsplock lördag 14 september 2024

Publicerad 2024-09-14

Unga använder falska e-leg för att köpa tobak, energidryck och alkohol, fängelse för stalkning av ex-flickvän, kvinna med barn ihjälskjuten i Finland och dansk man delges brottsmisstanke i 86 fall.

Unga använder falska e-leg för att köpa tobak, energidryck och alkohol. Polisen i region Nord ser en ny trend och vill därför nu uppmärksamma föräldrar och butikspersonal, rapporterar SVT.
Polisen i region Nord har haft ärenden i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland där unga personer använder sig av falska e-legitimationer som kan laddas ned till mobiltelefonen för att därmed kunna köpa tobak, energidryck och alkohol.
Det är brottsligt att använda en falsk identitetshandling, det rör sig om urkundsförfalskning, skriver polisen på sin hemsida, och deras budskap till föräldrarna är tydligt.
– Du som vårdnadshavare måste vara med och godkänna e-legitimationer till personer under 18 år. Har ditt barn en identitetshandling på sin mobil, som du inte har varit med och godkänt, ska du ifrågasätta det.
I ett förebyggande syfte har polisen varit i kontakt med butiker som har försäljningstillstånd av tobak och personal uppmanas att polisanmäla om brotten upptäcks.

Fängelse för stalkning av ex-flickvän. En man i 25-årsåldern döms till fängelse i ett år och två månader, för grovt hemfridsbrott och olaga förföljelse efter att han stalkat sin tidigare flickvän i flera månader efter att de gjort slut, rapporterar P4 Jämtland.
Mannen, bosatt i Östersund, ska bland annat ha stått på kvinnans balkong och knackat på hennes fönsterrutor. Vid ett tillfälle tog han sig också in i hennes lägenhet och gömde sig under sängen. Han vägrade sedan att lämna lägenheten när han upptäcktes. Han har kontaktförbud mot henne, men har nitton gånger överträtt det.

Kvinna med barn ihjälskjuten i Finland. De tre skotten avfyrades mitt i kvällsrusningen i stadskärnan i Tammerfors under torsdagen. En kvinna, som hade sällskap av ett barn, träffades och har under fredagsmorgonen bekräftats avliden. Barnet skadades inte fysiskt av skottlossningen, enligt finländska medier.
Mannen som misstänks ha skjutit flydde från platsen men kunde gripas under natten.
Händelsen utreds nu som mord samt vapenbrott och vållande av fara.
Enligt finska Yle ska offret och gärningsmannen känt varandra sedan tidigare.

Dansk man delges brottsmisstanke i 86 fall. En 29-årig dansk man har delgetts brottsmisstanke i 86 fall, varav 38 gäller grov vårdslöshet i trafiken. I dessa fall har mannen kört mer än dubbelt så fort som den tillåtna hastigheten, enligt ett pressmeddelande från polisen i östra Jylland.
Brotten uppdagades när mannen körde i hög hastighet på en motorcykel utan registreringsskylt i början av maj. Polisen reagerade då på motorcyklisten, stoppade honom och fick därefter tillgång till videomaterial i en kamera som satt fast på förarens hjälm.
”Jag tror att jag aldrig har sett något liknande”, säger poliskommissarien Amrik Singh Chadha vid polisen i östra Jylland.
Mannen var dock inte helt okänd för polisen då han tidigare delat flera av sina inspelningar på sociala medier.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.