Nyhetsplock torsdag 12 september 2024

Publicerad 2024-09-12

Före detta Bandidosledare dömd till fängelse, regeringen och SD ökar anslagen till rättsväsendet med många miljarder, ytterligare misstänkta för flickmord och ännu en svensk tonåring gripen i Danmark.

Före detta Bandidosledare dömd till fängelse. En man som tidigare var ledare för MC-klubben Bandidos i Stockholm, har dömts till sju års fängelse av tingsrätten för grovt narkotikabrott. Han döms för tre fall av grovt narkotikabrott. Domen är ännu en i raden där den huvudsakliga bevisning består av krypterade chattar, denna gång från Encrochat. Den tidigare MC-gängledaren hade utvandrat till Spanien och startat ett säkerhetsbolag tillsammans med en före detta polis, enligt uppgift från Dagens Nyheter.

Regeringen och SD ökar anslagen till rättsväsendet med många miljarder. En ny satsning på rättsväsendet har lagts fram av regeringen och Sverigedemokraterna. Genom att öka anslag hoppas man bland annat komma åt den systemhotande brottsligheten. Dagens årliga budget till rättsväsendet på 69 miljarder kronor, ska öka till 100 miljarder över en femårsperiod.
Polismyndighetens anslag beräknas under åren 2023–2027 öka från 37 till 51,9 miljarder.
Säkerhetspolisens anslag beräknas under samma period öka från 2,1 till 3,1 miljarder.
Kriminalvårdens anslag beräknas under samma period öka från 14,1 till 26 miljarder.
Sveriges Domstolars anslag beräknas under samma period öka från 7,1 till 8,8 miljarder.
Åklagarmyndighetens anslag beräknas under samma period öka från 2,3 till 3 miljarder.
Brottsoffermyndighetens anslag beräknas under samma period öka från 53,4 till 65,1 miljoner.
Rättsmedicinalverkets anslag beräknas under samma period öka från 587 till 692 miljoner.

Ytterligare misstänkta för flickmord. Den 23 juli mördades 14-åriga Emilia i ett industriområde i Landskrona. Hon hade utsatts för kraftigt våld, vars skador hon sedan avled av. Sedan innan är tre personer misstänkta för inblandning, bland annat en 15-årig flicka och en flicka under 15 år som omhändertagits av sociala myndigheter. Nu har ytterligare fem personer delgivits misstanke.

Ännu en svensk tonåring gripen i Danmark. Under natten till onsdagen greps en 18-åring från Sverige på en gata i danska Nørrebro. Han hade ett skjutvapen på sig och Köpenhamnspolisen misstänker att han var anlitad för att begå ett mord. Tonåringen är gripen som misstänkt för vapenbrott och mordförsök. Detta är ytterligare en i raden av tonåriga pojkar och flickor som skickas till Danmark för att utföra olika våldsdåd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.