Nyhetsplock onsdag 11 september 2024

Publicerad 2024-09-11

1700 fångar släpptes ut i förtid, ökning av kontanter i narkotikaaffärer, Jordgubbens allierade gripen, fängelse för våldtäkter och 17-åring häktad för transport av sprängmedel.

1700 fångar släpptes ut i förtid. Det råder stor platsbrist på fängelser i Storbritannien. Igår frigavs 1 700 fångar i förtid från brittiska fängelser, rapporterar BBC. Det är starten på en plan för att frigöra 5 500 sängplatser för att lätta på landets överfulla anstalter.
Labourregeringen förklarade redan i somras att man planerade att införa halvtidsfrigivning och det skulle då gälla för fängelsestraff under fem år med vissa brott undantagna, som sexualbrott och misshandel i hemmet. Planerna på att frigöra mer fängelseplatser togs dock fram redan av den tidigare Toryregeringen.
Inom kort kommer ytterligare 2 000 fångar att släppas i förtid, när även de som är dömda till fem års fängelse räknas in.
Alla som släpps kommer att övervakas på ett eller annat sätt, vilket kan involvera fotboja eller utegångsförbud. Samtidigt har brottsoffermyndigheter varnat att vissa brottsoffer är helt ovetande om att deras förövare ska släppas i förtid.
Förra veckan satt 85 000 personer i brittiska fängelser, vilket är ett nytt rekord i antalet intagna.

Ökning av kontanter i narkotikaaffärer. Kriminella har börjat använda kontanter mer igen i knarkaffärer, rapporterar SR Ekot. Detta efter att polisen undersöker misstänkta swishöverföringar i sina utredningar.
Enligt kammaråklagare Martin Westeröd är mönstret är tydligt och ses över hela landet. Polisens spanare har sett hur man träffas och överlämnar pengar i utbyte mot narkotika.
– De vägrade att ta swish. Man tar hellre på krita än att ta swish. Uppenbart att det var tydliga instruktioner att här ska ingenting swishas till någon, säger Martin Westeröd.

Jordgubbens allierade gripen. Enligt vad SVT Nyheter rapporterar så har en av Ismail ”Jordgubben” Abdos närmaste allierade gripits. Det gäller en dansk man som styrt sitt eget gäng från Dubai och som beskrivits som Abdos högra hand.
”Polisen i Förenade Arabemiraten har på vår begäran gripit en 30-årig man som ska utlämnas till Danmark. Han misstänks ha spelat en roll i flera mordförsök och vapenbrott som kopplas till den aktuella gängkonflikten”, kommenterar Köpenhamnspolisen till Aftonbladet.
Dansk polis hoppas att den pågående danska gängkonflikten mellan Loyal to Familia och ett annat nätverk, nu lugnar sig. Ismail Abdo har kopplats till konflikten och bidragit med tonåringar som utfört våldsbrott i Danmark.

Fängelse för våldtäkter. Solna tingsrätt har dömt en man i 40-årsåldern som arbetar inom socialtjänsten, till fängelse i sju år och tio månader för tre rån och två grova våldtäkter. Brottsoffren var prostituerade som han ska ha kommit i kontakt med vid sidor på internet i syfte att köpa sex. Den dömde har nekat till brott. Enligt uppgift kommer domen att överklagas.

17-åring häktad för transport av sprängmedel. En svensk 17-årig pojke har under tisdagen häktats i Danmark efter misstankar om att ha transporterat 4,4 kilo sprängmedel från Sverige till Danmark. Domstolen beslutade om häktning i fyra veckor. Ytterligare två män, 19 respektive 20 år gamla, är sedan tidigare häktade i ärendet. De två är misstänkta för mordförsök. Samtliga nekar till brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.