Think Pink: kommun och länsstyrelse brydde sig inte

Av Börje R P Carlsson 2024-09-20

Rättegången mot Think Pink startade den 3 september. Äntligen, menar vissa som anser att kommuner och länsstyrelser låtit det pågå under alldeles för lång tid.

När företaget för några år sedan började lagra avfall utanför Eskilstuna, i Barva, skrev jag omgående till miljöenheten i Eskilstuna och påtalade faran med detta upplag så nära intill Barvalappen som är en liten del av Sörfjärden, som i sin tur är en del av Mälaren.

När jag började skriva om detta var verksamheten av ringa omfattning och antalet balar var fortfarande hanterbart. Miljökontoret i Eskilstuna visade dock ett svagt för att inte säga ett komplett ointresse för detta.

Jag redogjorde för mina farhågor om att verksamheten förmodligen skulle sluta med en brand där brandförsäkringen skulle ge lagret ett fullständigt vansinnigt värde. Jag anade redan då att en vidare hantering av avfallet/balarna/ inte stod högt på någons dagordning.

Nya påstötningar och miljökontoret svarar att lagret består av icke miljöfarliga rivningsrester eller gammalt byggmateria. På fråga hur detta konstaterats så hade så skett genom en optisk undersökning av det material som kunde ses genom de balar som var skadade. På fråga om de kontrollerat en enda oskadad bale så förelåg inga sådana intressen. Ingen hade alltså kontrollerat något annat än ett par redan trasiga balar.

Inte heller har miljökontoret undersökt det fyllnadsmaterial som utgör grunden för avfallsbalarna.

Under hela denna skriftväxling försökte miljöenheten skjuta över ansvaret på länsstyrelsen eftersom omfattningen av lagret nu vuxit till cirka 22 tusen balar (min uppskattning). Inte heller länsstyrelsen hyste något större intresse för avfallet.

Nu kan man läsa snyfthistorier i lokalpressen om markägaren som förmodligen kommer att få bekosta en sanering själv, som uppskattningsvis kommer att kosta cirka tusen kronor per bale. Detta borde markägaren ha tänkt på när han förmodligen gjorde sig en rejäl hacka då depån startade. Nu blir det väl som vanligt att kommunens skattebetalare som får stå för fiolerna.

När rättegången avslutas om något drygt halvår har troligen ett antal jurister gjort att den kommande saneringen fördyrats med åtskilliga miljoner. Även dessa miljoner kommer att belasta skattebetalarna.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.