Nyhetsplock tisdag 10 september 2024

Publicerad 2024-09-10

Alltfler barnfamiljer vräks, efterlyst gängledare gripen på Arlanda, döms för övergrepp som pågick i 20 år, två sprang från poliskontroll och spionval inte ihjälskjuten.

Alltfler barnfamiljer vräks. Färsk statistik från Kronofogden visar att antalet barnfamiljer som vräks har ökat. Ser man till första halvåret 2024 så vräktes 188 barnfamiljer, vilket motsvarar en ökning med 13 procent jämfört med samma period 2023. Antalet barn som berördes av en vräkning var 342 stycken, vilket är ungefär samma nivå som tidigare.
”Det är djupt oroande att antalet barn som berörs av vräkningar ligger kvar på så hög nivå. Varje barn som drabbas av en vräkning befinner sig i en mycket utsatt situation, oavsett om de bor på heltid eller deltid hos den förälder som blir vräkt”, skriver Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Efterlyst gängledare gripen på Arlanda. En 33-årig gängledare som varit med och styrt Backagänget, har nu gripits på Arlanda. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten (GP) greps han redan under lördagseftermiddagen. Mannen har varit internationellt efterlyst för misstankar om grovt narkotikabrott och ska ha befunnit sig i antingen Irak eller Turkiet enligt vad GP erfar. Gängledaren ska enligt sin försvarsadvokat ha kommit hem frivilligt.
– Vi har haft en dialog med åklagaren under en period för ett hemvändande. Till slut bestämde han sig för att gå till en ambassad för att ordna med sina resehandlingar för att kunna ta sig hem, säger advokat David BarDavid till GP.

Döms för övergrepp som pågick i 20 år. En man i 70-årsåldern som haft familjehem har nu dömts till ett långt fängelsestraff för övergrepp mot tre flickor som pågått i 20 år. Totalt har han åtalats för 1 700 separata gärningstillfällen. Han döms bland annat för grov våldtäkt mot barn, våldtäkt, våldtäktsförsök, barnpornografibrott och utnyttjande för sexuell posering. Straffet blev fängelse i 11 år och 10 månader samt 2 miljoner kronor i skadestånd till brottsoffren. Mannen nekar till brotten.

Två sprang från poliskontroll. Vid en rutinkontroll av en bil i centrala Stockholm under måndagen började två tonårspojkar som färdades i fordonet att springa från platsen. En jakt upptogs på de två flyende och de kunde inom kort gripas i närheten av flera grund- och gymnasieskolor. Föraren av bilen är misstänkt för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik. Bägge tonårspojkarna var sedan tidigare efterlysta.

Spionval inte ihjälskjuten. Den ryska spionvalen Hvaldimir har inte skjutits till döds, det uppger norsk polis. Djurrättsorganisationerna One Whale och Noah hade gjort en polisanmälan då de misstänkte att otillåten avlivning skett av valen, nu har en preliminär obduktion fastställt att så inte är fallet. En slutlig obduktionsrapport ska vara klar om två veckor.
– Inga fynd från obduktionen tyder på att Hvaldimir skjutits, säger Amund Preede Revheim vid Sørvest-polisen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.