Nyhetsplock måndag 9 september 2024

Publicerad 2024-09-09

Jämställdhetsministern: slöja på små barn bör orosanmälas, hundbajskastare härjar i Kristinehamn, ökning av pojkar som luras till nakenbilder, försvunnen hund hittad efter sju år och många kroppar oidentifierade efter massrymningsförsöket.

Jämställdhetsministern: slöja på små barn bör orosanmälas. I ett uttalande under lördagsintervjun i SR Ekot, berättar Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) att hon vill att slöjor på små barn ska kunna utredas av socialtjänsten.
– Min personliga syn är ju att varje gång ett litet barn bär slöja, framför allt när det handlar om riktigt små barn och framför allt när det dessutom är föräldrar som kombinerar det med att sätta press på personal om att barnet inte får leka med pojkar på rasten. Varje gång det sker så tycker jag det borde vara skäl för orosanmälan hos socialtjänsten, så att socialtjänsten verkligen kan gripa in, säger Brandberg.

Hundbajskastare härjar i Kristinehamn. Under sommaren har en okänd gärningsman vid flertalet tillfällen kastat in påsar med hundbajs i en trädgård till ett hus. Någon gång har en hundbajspåse lagts i brevlådan. Villan som bebos av en man i 70-årsåldern har anmält ärendet flera gånger till polisen. Ingen misstänkt finns i nuläget. En förundersökning om ofredande är pågående.

Ökning av att pojkar luras till nakenbilder. Organiserade ligor, baserade utomlands, lurar unga svenska pojkar att skicka nakenbilder på sig själva, och pressar dem sedan på pengar, rapporterar SVT Nyheter.
Programchefen Sophie Josephson på Ecpat Sverige, uppger att de sett ”en markant ökning av de här ärendena”. Polisen har svårt att utreda utpressningsbrotten, då de kriminella ligorna är verksamma i länder som Sverige inte har något etablerat samarbete med.
– För att kunna utreda de här ärendena på ett väldigt bra sätt skulle vi behöva samla dem, och så ser det inte ut idag, säger Louise Åhlén vid Nationella operativa avdelningen (Noa), till kanalen.
Hon pekar på att ärendena utreds på flera håll inom Polismyndigheten, vilket leder till att kunskapen ”blir spridd” och att det inte finns någon samstämmighet.

Försvunnen hund hittad efter sju år. En avmagrad och kontaktsökande hund hittades på lördagen i Jølster i västra Norge. Bordercollien hade inget halsband men väl ett chip som kunde vägleda polisen till rätt ägare. Då visade det sig att hunden hade anmälts försvunnen för sju år sedan.
– Ägaren blev väldigt glad över den goda nyheten, och kan förhoppningsvis snart återförenas med sin hund, säger Steinar Hausvik vid polisen till VG.
Det är ännu oklart var hunden har befunnit sig sedan den försvann, men att få svar på den frågan är ingenting polisen kommer lägga resurser på, enligt Hausvik.

Många kroppar oidentifierade efter massrymningsförsöket. Minst 129 människor dödades i rymningsförsöket från Makala-fängelset i Kongo-Kinshasa för en vecka sedan, men myndigheter meddelar att flera av de döda kropparna ännu inte kunnat identifieras, rapporterar AFP. Anhöriga uppmanas nu att besöka bårhus så att identiteten på samtliga döda ska kunna säkerställas.
Omständigheterna kring rymningen är fortfarande oklara. Majoriteten antas ha blivit klämda till döds när de försökte rymma, andra sköts till döds av vakterna.
Makala-fängelset är byggt för 1500 fångar, men ändå omkring 12 000 placerade där.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.