Nyhetsplock söndag 8 september 2024

Publicerad 2024-09-08

Gängens granater riktas mot människor, barn kan få miljonskulder utan att dömas, åtal för miljonförskingring från kyrkan och Escobars flodhästar ska skjutas.

Gängens granater riktas mot människor. I en intern rapport larmar polisen om att kriminella har börjat använda handgranater för att direkt skada människor, enligt Aftonbladets uppgifter.
Granaterna har tidigare i större utsträckning riktats för att skada egendom, så som bilar, bostäder och butiker. Malin Nygren, chef för nationellt bombdatacenter vid Polismyndigheten, vill inte bekräfta uppgiften men säger att kriminella visar en större likgiltighet än tidigare.
– Sedan 2023 har man riktat in sig mer mot den privata sfären, mot bostäder och annat där människor befunnit sig. Därför har också fler personer skadats, vilket är förjävligt, säger hon.

Barn kan få miljonskulder utan att dömas. Barn under 15 år kan inte dömas i domstol men kan ändå straffas hårt, rapporterar SVT. Skadeståndslagen har andra regler som även kan drabba föräldrarna.
Ett exempel som SVT tar upp, på när straffrätten och skadeståndsrätten inte linjerar är den stora skolbranden i Gottsunda för sex år sedan. Den startades av två då 14-åriga flickor och
spred sig så pass att i stort sett allt blev till aska.
Flickorna ansågs skyldiga genom bland annat egna förhör och övervakningsbilder, men kunde inte dömas för den grova mordbranden då de var under 15 år gamla. Däremot har de nu, när de är 20 år gamla, fått ett skadeståndskrav från kommunens försäkringsbolag, SKFAB, på 73 miljoner kronor.

Åtal för miljonförskingring från kyrkan. En kvinna åtalas för att under flera år ha förskingrat stora summor från en församlingsstiftelse inom Svenska kyrkan i Örebro län. Sammanlagt ska det handla om drygt 2,2 miljoner kronor, rapporterar P4 Örebro.
Kvinnan polisanmälde sig själv när det stod klart att församlingen upptäckt att det saknades pengar i stiftelsen.
Hon har uppgivit att hon inte visste att det rörde sig om så stora belopp.
– Jag kommer inte ihåg när det började, hur mycket det rörde sig om. Det kom som en chock, sade hon i förhör skriver Nerikes Allehanda.

Escobars flodhästar ska skjutas. En colombiansk domstol har beslutat att flodhästarna i landet ska skjutas, rapporterar AFP. Djuren är ättlingar till de flodhästar drogbaronen Pablo Escobar förde in i landet och hade som husdjur.
Enligt förvaltningsdomstolen i Cundinamarca påverkar flodhästarna den ekologiska balansen. Miljödepartementet har tre månader på sig att införa en förordning som specificerar åtgärder för hur beståndet ska decimeras.
Åtgärder för att få bort djuren ska inkludera kontrollerad jakt och sterilisering.
Efter Escobars död 1993 tog sig flodhästar från hans privata djurpark Hacienda Nápoles i Antioquia ut i naturen, där de saknat naturliga fiender och har därefter stadigt ökat i antal.
De omkring 166 flodhästarna, som blivit en turistattraktion i landet, har kommit att utgöra ett ökande problem i området, och som experter befarar snart kan leda till dödsfall.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.