Nyhetsplock lördag 7 september 2024

Publicerad 2024-09-07

Taxiförare döms för våldtäkt av funktionsnedsatt, åtal för framställning av falska pass, mänskliga kvarlevor hittade, smash-and-grab-kupp i Värnamo och man knivhuggen på cykelbana.

Taxiförare döms för våldtäkt av funktionsnedsatt. En taxichaufför döms till fängelse i tre år och tre månader för våldtäkt på en man med intellektuell och fysisk funktionsnedsättning.
Övergreppet skedde i södra Stockholm tidigare i år, i samband med att den utsatta mannen kördes från sitt hem till sitt arbete på en daglig verksamhet.
Under resan ska taxichauffören ha gjort sexuella inviter till mannen innan han stannade bilen och utförde övergreppet. Mannen blev senare avsläppt vid den dagliga verksamheten där han berättade vad som hänt.
Domen fastslår att offret befunnit sig i en situation där han haft svårt att värja sig mot sexuella övergrepp och inte kunnat uttrycka samtycke, vilket taxichauffören måste ha insett.
Taxichauffören döms mot sitt nekande utöver fängelsestraffet till att betala skadestånd till mannen på 240 000 kronor.

Åtal för framställning av falska pass. En tidigare passhandläggare på Polismyndigheten och två andra personer åtalas för att ha framställt sju falska svenska pass, enligt pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
De sju passen är kopplade till riktiga identiteter, men har fått andra personers foton, längddata och övrig biometri. Det har varit ett omfattande arbete att gå igenom alla passen som handläggaren utfärdat, för att hitta de falska passen. Ärendet rubriceras som grov urkundsförfalskning.
– Det är mycket allvarligt om förtroendet för svenska pass skadas. Det är inte alls bra att ett falskt svenskt pass av allra yppersta kvalitet har framställts med polisens egen utrustning, säger chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.
Passhandläggaren är även åtalad för osant intygande, grovt brott samt dataintrång. De två andra personer som inte är polisanställda är också åtalade för grov urkundsförfalskning, i första hand som medgärningsmän.
Passen ska ha använts av en ”okänd person” under en resa från EU:s yttre gräns till Düsseldorf i Tyskland. Brotten ägde rum i maj och juni i fjol på passexpeditionen i Norrköping.

Mänskliga kvarlevor hittade. Under torsdagen spärrade polisen av ett område utanför Kristinehamn efter att mänskliga kvarlevor hittats. En person har tidigare anmälts som försvunnen i närområdet, därför är det polisens teori att det nu gäller den försvunne. En rättsmedicinsk undersökning ska fastställa identiteten. Anhöriga till den person som är försvunnen har underrättats om fyndet.

Smash-and-grab-kupp i Värnamo. En väktare i körde förbi en elektronikbutik i Värnamo när han upptäckte att någon kört en bil rätt in i porten. Polis larmades till platsen. Flera patruller anlände då man inte visste om det fanns några gärningsmän kvar. Vid en genomsökning av byggnaden kunde det dock fastställas att misstänkta inte gick att finna. Bilen som använts visade sig vara stulen. Den togs i beslag för att genomgå en teknisk undersökning. Ett okänt antal mobiltelefoner stals från butiken. Ingen misstänkt har ännu identifierats.

Man knivhuggen på cykelbana. Strax efter kl 02, natten till fredagen knivhöggs en man i 45-årsåldern på en cykelbana i Ystad i Skåne. Polis och ambulans larmades till platsen. Enligt uppgift hade brottsoffret stickskador i buken som han fick vård för på sjukhuset. Han är mycket allvarligt skadad. Attacken ska enligt mannen ha skett i samband med ett rån. Det är oklart om gärningsmannen fick något byte med sig. Polis kunde senare gripa en man i 40-årsåldern som misstänkt för dådet. En förundersökning om misstänkt mordförsök har inletts.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.