Nyhetsplock fredag 6 september 2024

Publicerad 2024-09-06

HVB-hem säljs på Blocket, YouTube ökar föräldrakontrollen, polisutbildningen granskas efter misslyckande, vanvård på kennel – taxar avlivades och OS-löpare misstänkt mördad av pojkvän.

HVB-hem säljs på Blocket. HVB-hem med färdiga tillstånd, personal och lokaler säljs helt öppet på sajter som Blocket, rapporterar SVT Nyheter. Det samtidigt som polisen nyligen gick ut med en rapport som visar att flera HVB-hem i Sverige drivs av kriminella.
Det är helt lagligt att sälja företagen på det här sättet, säger Ekobrottsmyndigheten. Men i vissa fall handlar det om att man säljer HVB-hemmen till oseriösa aktörer, varnar myndigheten.
– Personer som uppfyller kraven säljer till personer som inte gör det, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på myndigheten.
Blockets kundsäkerhetschef säger till SVT att man inte känner till problemet, men att företaget är öppna för att ändra sina rutiner.

YouTube ökar föräldrakontrollen. YouTube har utökat sina funktioner för föräldrakontroll med en ny funktion som gör det möjligt för dem att länka sina barns konton till sitt eget. På så vis får föräldrarna mer kontroll över barnens aktivitet på plattformen. Föräldrarna får bland annat veta när barnen laddar upp något, prenumererar på en kanal och kommenterar saker. Själva innehållet i kommentarerna visas däremot inte. YouTube påpekar att länkningen inte kommer att påverka algoritmen när det handlar om vad som visas för de unga.

Polisutbildningen granskas efter misslyckande. Polismyndigheten har fått mycket pengar för att öka antalet poliser. Trots det har myndigheten haft svårt att fylla platserna på polisutbildningen. Målet om 10 000 nya poliser innan året är slut kommer inte att nås, samtidigt som olämpliga personer har kommit in.
Därför inleder Riksrevisionen nu en granskning, meddelar de i ett pressmeddelande. I granskningen ska bland annat ansökningsprocessen gås igenom, och om kravprofilerna är de rätta. Resultatet ska presenteras i maj nästa år.

Vanvård på kennel – taxar avlivades. När länsstyrelsen i Östergötland i augusti gjorde tillsyn på en kennel i Linköping beslutades omedelbart omhändertagande av alla kennelns 123 taxar, då det rådde ”misär” och av djurskyddsskäl var det nödvändigt att omedelbart gripa in.
Några hundar var helt apatiska, andra så stressade att de bet och hängde i burgallren. Mängden kiss och avföring gjorde det svårt att andas, och burar med hundar stod staplade på varandra.
Ett 20-tal av de hundar som omhändertogs har nu avlivats av akuta djurskyddsskäl, rapporterar Sveriges Radios P4 Östergötland.
Enligt Kristoffer Hellberg på länsstyrelsen i Östergötland blev lidandet för djuren för stort. Vad som ska hända med de övriga taxarna är ännu inte avgjort.

OS-löpare misstänkt mördad av pojkvän. OS-löparen Rebecca Cheptegei från Uganda är död, rapporterar AFP och hänvisar till ett uttalande från Ugandas friidrottsförbund.
Enligt tidningen The Star ska löparens pojkvän vara misstänkt för att ha hällt bensin över henne, för att sen tända eld.Hon skadades allvarligt och ska ha vårdats på sjukhus med brännskador på 75 procent av kroppen. Nu har hon avlidit av sina skador. Även pojkvännen ska ha fått svåra brännskador och vårdas på sjukhus.
Cheptegei deltog i OS i Paris tidigare i år och kom på plats 44 i damernas maraton.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.