Nyhetsplock torsdag 5 september 2024

Publicerad 2024-09-05

Pojkarna som träffades av blixten har lämnat intensiven, misstänkta föremålet i Märsta var skarpt, SiS-hem ska stärkas med 700 miljoner, fler anhöriga till kriminella söker stöd och minst fyra döda i skolskjutning i USA.

Pojkarna som träffades av blixten har lämnat intensiven. De två tonårspojkar som träffades av blixten vid en fotbollsplan på Lidingö i torsdags mår bättre och har fått lämna intensiven, uppger Karolinska sjukhuset för P4 Stockholm.
En tredje pojke som också bedömdes ha fått allvarliga skador har sedan tidigare fått lämna sjukhuset.
Ungdomarna träffades av blixten när de överraskades av ett skyfall och tog skydd under några träd. Totalt åtta personer fick föras till sjukhus efter händelsen.

Misstänkta föremålet i Märsta var skarpt. Det misstänkt farliga föremålet som hittades i Märsta centrum, utanför Stockholm, under gårdagen visade sig vara skarpt, skriver polisen på sin hemsida efter att det undersökts av nationella bombskyddet.
Polisen vill inte uppge exakt var föremålet hittats, men det ska vara utomhus. Vissa avspärrningar har gjorts i området. En förundersökning är inledd om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Enligt uppgifter till TV4 ska det röra sig om en handgranat, men det har ännu inte bekräftats av polisen.

SiS-hem ska stärkas med 700 miljoner. Regeringen vill öka anslaget med närmare 700 miljoner för att stärka den slutna ungdomsvården på SiS-hem under kommande år.
Pengarna ska se till att fler unga får en plats omedelbart, att säkerheten stärks och boendemiljön förbättras.
– Vi presenterar nya åtgärder för att bryta kriminella nätverks mycket cyniska rekrytering av barn och unga, sade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på en pressträff igår.
Man föreslår också 200 extra miljoner i höstbudgeten till kommunerna för socialtjänstens brottsförebyggande arbete. Drygt 200 miljoner föreslås också gå till att komma tillrätta med brister på HVB-hem, jourhem och stödboende.

Fler anhöriga till kriminella söker stöd. Under 2023 hanterade Brottsofferjouren 214 ärenden där anhöriga till kriminella söker stöd, rapporterar Sveriges Radio P3 Krim. Siffran är nästan dubbelt så hög som 2022.
Radion har pratat med en mamma till en gängkriminell som sitter i fängelse. Hon berättar att hon känt sig ensam och känner skam.
– Jag kan ju inte prata om det här på min arbetsplats, säger hon.
Enligt Brottsofferjouren är många anhöriga bland annat oroliga för att själva bli utsatta för hämndaktioner.

Minst fyra döda i skolskjutning i USA. Minst fyra personer har dödats och ytterligare 30 personer ska ha skadats vid en skolskjutning, rapporterar CNN.
Klipp från platsen visar flera ambulanser, ett stort antal poliser och åtminstone en ambulanshelikopter. De larmades till skolan under onsdagsförmiddagen, lokal tid.
Personen som är gripen misstänkt för dådet är i skolåldern, men det är oklart om det är en elev på skolan.
Skolan, Apalachee High School, är belägen i Barrow County, cirka en timme utanför Atlanta.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.