Mobbarna Trump och Putin

Publicerad 2024-09-04

Trumpister och putinister har så oerhört mycket gemensamt. Två särskilda saker de har gemensamt är att roten till deras ideologi är chauvinism (rasism, homofobi, funkofobi, misogyni, transfobi etc, you name it), samt att deras ledare är och alltid har varit notoriska mobbare som dock drar fram offerkortet närhelst de anklagas för att ha gjort något ovärdigt.

Individer som är mobbare finns tyvärr i alla ideologiska läger, det är ett sorgligt faktum. Men vad som skiljer det Trumps och Putins anhang står för, mot de andra lägerna, är att de förstnämnda förhärligar chauvinism och mobbing, medan det sistnämnda ofta vågar problematisera det. Och ja, det finns de som var mobbare i barndomen/tonåren, men som idag skärpt till sig och numera är människor med gott manér. Vad jag menar med Trump och Putin är att de aldrig släppt sina mobbarmanér, och att fascismen har storskalig mobbarmentalitet.

Att fascister är mobbare i grunden är på ingalunda vis någon ny företeelse. Ni minns väl Benito Mussolini, den italienske diktatorn som högfärdigt ville bli känd som Il Duce? Som barn i Predappio var han så våldsam och trakasserande mot sina skolkamrater att han till och med blev avstängd från skolan han gick i. Det lynnet fortsatte han med i vuxen ålder, och det politiska känner vi redan till.

Det är nog rätt så känt här i väst hur Donald Trump redan under uppväxten i New York blev lärd av sin far (också en man som hade mobbarmentalitet), att det fanns två sorters människor i världen, dvs killers och losers, och att man absolut inte ska vara den sistnämnda.

Hela Donald Trumps liv har alltid handlat om att hänsynslöst dominera över andra, att vara en killer. Han avhumaniserar muslimer och mexikaner, han gör åtlöje av funktionsnedsatta, om kvinnor pratar han om att ”grab them by the pussy” etc.

Vad Trump inte tål är när någon slår tillbaka, vilket gör att det inte var någon slump att han inte kunde ta en valförlust 2020 utan att gasta sig hes om att ”systemet var riggat”, samt egga upp sin följarskara till stormningen av Kapitolium 6 januari 2021.

Att han förklarades skyldig på 34 punkter efter rättegångarna i år tar han som att den ”djupa staten är ute efter honom”. Att han idag rent rasistiskt förlöjligar t.ex. Kamala Harris mixade etnicitet istället för att debattera hennes sakpolitik är knappast överraskande. Det ingår liksom inte i en killers manér att vara saklig, saklighet är ju snarare något för oss losers, för oss som är ”woke”.

Vi som härrör från forna Sovjetunionen (oavsett om det är Nordasien, Centralasien, Kaukasus eller Östeuropa) och som talar/förstår ryska vet däremot också om vilken mobbare Vladimir Putin är och alltid varit. Dels för att det finns mycket dokumentation om alla våldsamma gangsterbravader han med vilje var ute på som barn/tonåring i Leningrad, men också för att Vladimir Putin själv i intervjuer stolt och öppet skrytit om hur han i sin barndom våldsamt trakasserade andra barn.

Hela den ryska imperialismen, med eller utan Putin, bygger förvisso på en absolut hierarki där vita ryska heterosexuella karlakarlar står över alla andra, men för Putin passar det extra bra som hand i handske vilket är varför han har no remorse whatsoever över massvis med mördade tjetjener, syrier, ukrainare, darginer, georgier etc.

I samband med Rysslands fullskaliga krig i Ukraina har Putin stoltserat över sin mobbarfilosofi genom att uttrycka saker som: ”Если драка неизбежна, бить надо первым” (”Om en kamp är oundviklig, måste du vara den som slår först”) samt det grovt misogyna ”Нравится не нравится – терпи, моя красавица” (”Gilla det eller gilla det inte – stå ut, min sköna”, snott från en punklåt f.ö.).

Så fort någon vågar stå upp emot hans infernaliska blodtörst, såsom exempelvis hela Ukraina så modigt gör, så säger han att rysslands gränser är ”hotade”, att ”hela världen hatar Ryssland” (no shit?!), att ”världen mobbar honom” etc. Att han är efterlyst av Internationella Brottsmålsdomstolen för det folkmord han än idag begår i Ukraina tar han som någon slags ”orättfärdig smutskastning från Väst”. Dvs, måtte djävulen ta oss som vill ta ner honom från sin toxiska piedestal.

Trumps och Putins följarskara vet om allt det här, och det spelar ingen roll hur mycket man än försöker dela med sig av dokumentation av fakta samt moralisk kompass. Deras bild av mobbing och chauvinism är inte som vår bild av det. Det är som med konspirationsteoretiker, de har själva valt att anamma en helt annan världsbild och den världsbilden kör de stenhårt på.

Vad vi andra kan göra är att göra allt för att försöka bekämpa det de står för och det de stödjer, samt på alla sätt försöka stödja de som utsätts för dessa fascistiska krafter och stödja de som försöker med livet som insats bekämpa dessa fascistiska krafter.

Detta är en gästkrönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

Av Alina Koltsova, arkivarie


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.