Nyhetsplock måndag 2 september 2024

Publicerad 2024-09-02

Polisen inleder en särskild insats i Malmö, räddningstjänsten fick hjälp av Försvaret, varannan skola brister i stöd, 100 polisanmälda stölder i äldrevården och benådad mördare jagas för nya mord.

Polisen inleder en särskild insats i Malmö. Efter våldsvågen i Malmö under veckan inleder polisen en särskild insats i staden, rapporterar Aftonbladet. Insatsen har döpts till ”Albert”.
– Det gäller främst ökad närvaro på Rosengård och runt Möllevångstorget. Insatsen är i trygghetsskapande och brottsförebyggande syfte, säger Patric Fors, presstalesperson på polisen i region Syd.
För en vecka sedan sköts en man i 25-årsåldern ihjäl med en Kalasjnikov i Rosengård. Därefter har en handgranatsbeväpnad man gripits på Rosengård och en restaurang nära Möllevången sprängts.
Att införa säkerhetszoner (även kallat visitationszoner) har varit uppe för diskussion, men ännu inget som polisen bekräftat.

Räddningstjänsten fick hjälp av Försvaret. Branden som härjat i en båt i Aneby under söndagen har kunnat släckas, uppger räddningstjänsten.
Gasflaskorna på platsen innebar en explosionsrisk och kunde snabbt röjas med hjälp av Försvarsmakten, rapporterar Aftonbladet.
– Det man kunnat göra är att genom Försvarsmaktens pansarfordon välta omkull dessa och täcka dem med jord, säger räddningstjänstens ledningsoperatör till tidningen.
Han har jobbat inom räddningstjänsten länge och har aldrig varit med om sådan hjälp från Försvaret tidigare.
– Det är tacksamt när man har ett regemente i närheten.
I samband med det har även trafiken på stambanan kunnat återupptas igen.

Varannan skola brister i stöd. Skolinspektionen har hittat brister i 20 av 40 granskade skolor när det gäller läsa-, skriva-, räkna-garantin.
Garantin om särskilt stöd har gällt sedan 2019/2020 och handlar om att elever i förskoleklass och lågstadiet har rätt till extra stöd för att lära sig läsa, skriva och räkna i tid. Bland bristerna fanns saker som att skolor inte kartlägger elevers behov i tid eller kopplar in specialpedagog när det behövs.

100 polisanmälda stölder i äldrevården. Förra året polisanmäldes nästan hundra stölder inom äldreomsorgen i Göteborg. Anmälningarna gäller både stölder från kommunen och från brukare, rapporterar Göteborgs-Posten,
Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) tror att mörkertalet är stort.
– Med tanke på att vi jobbar med människor som är utsatta så bör vi ha nolltolerans och då känner jag att det finns en del att jobba med, säger hon.
Elisabet Lann påpekar samtidigt att frågan är komplicerad eftersom personalkåren ibland anklagas felaktigt av demenssjuka äldre.

Benådad mördare jagas för nya mord. Artem Buchin, 27, satt i fängelse för mord och våldtäkt men benådades för att strida i Ukraina. Nu misstänks han ha mördat sin exfru och hennes sjuåriga dotter, rapporterar flera medier.
Buchin hälsade på hos den 26-åriga kvinnan i Tjusovoj i Permregionen när han var på permission. En granne säger till Sveriges Radios korrespondent att Buchins svartsjuka föranledde dubbelmordet, som inträffade den 29 augusti. Buchin jagas nu och är efterlyst av ryska myndigheter. Fallet är ett i raden av våldsamma brottslingar som benådats för att kunna skickas till kriget och som sedan återvänt för att begå nya grova brott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.