Nyhetsplock söndag 1 september 2024

Publicerad 2024-09-01

Dubbla skjutningar i Eskilstuna, kvinna hittad död i Umeå, enorm fiskdöd skapar nödläge i Grekland, fattiga i Myanmar säljer sina njurar och Brasilien stänger ner plattformen X.

Dubbla skjutningar i Eskilstuna. Polis larmades till området Lagersberg i Eskilstuna efter larm om smällar under förmiddagen igår. En person hittades skadad i en skottlossning. Skadeläget är okänt.
Under fredagskvällen sköts en man i 35-års åldern i området Årby. Under lördagsmorgonen meddelade polisen att den skjutne avlidit. Ingen person har gripits för den skjutningen och polisen jagar fortfarande misstänkta gärningspersoner.
Det är i nuläget oklart om det finns något samband mellan de två skjutningarna.

Kvinna hittad död i Umeå. En kvinna har hittats död i en lägenhet i Umeå, enligt polisen.
Det är oklart hur kvinnan har avlidit, därför har en förundersökning gällande dråp inletts. En man som också befunnit sig i lägenheten har gripits.  Mannen och kvinnan ska känna varandra sedan tidigare. Polisen har inlett en kriminalteknisk undersökning i lägenheten. Anhöriga är underrättade om dödsfallet.

Enorm fiskdöd skapar nödläge i Grekland. Den grekiska hamnstaden Volos har utlyst nödläge efter att fullständigt ha översvämmats av döda fiskar som ansamlats längs kusten och floder, rapporterar Athens News Agency.
Orsaken till fiskdöden är att en närliggande sjö svämmade över förra året. När vattnet så småningom drog sig tillbaka tvingades sötvattensfiskarna att söka sig mot Volos hamn, som mynnar ut i havet, och där kan de inte överleva.
Stanken beskrivs som outhärdlig och turister har lämnat området. Hittills har 160 ton döda fiskar forslats bort.

Fattiga i Myanmar säljer sina njurar. Den skenande fattigdomen i Myanmar har gjort att fattiga människor börjat sälja sina njurar på Facebook, rapporterar CNN.
– Det finns inget annat sätt för mig att överleva utan att råna eller döda folk, säger en man som sålde sin njure till en rik affärsman för motsvarande 32 000 kronor, vilket motsvarar två årslöner i Myanmar.
Operationerna utförs i Indien, ofta via mellanhänder. I bägge länderna är organhandel olagligt.
CNN har hittat tre Facebookgrupper där organ säljs. Efter att ha kontaktat moderbolaget Meta togs en grupp bort, men några övriga kommentarer fick CNN inte.

Brasilien stänger ner plattformen X. Sociala medie-plattformen X (tidigare Twitter) stängs ner i hela Brasilien, rapporterar AP.
Detta har en domare i landets högsta domstol bestämt, efter att X ägare Elon Musk vägrat utse en juridisk representant i Brasilien inom 24 timmar.
I våras beordrade den brasilianske HD-domaren Alexandre de Moraes X att stänga ner flera konton som uppgavs sprida desinformation. Men Musk vägrade och menade att det var censur.
Enligt olika mätningar använder 20 miljoner brasilianare X och rent tekniskt går tjänsten att komma åt genom så kallade VPN-program som kan komma runt landsgränser på internet.
Men i högsta domstolens utslag framgår det att den som använder X, trots förbudet, riskerar böter på 50 000 real, motsvarande ungefär 100 000 svenska kronor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.