Nyhetsplock lördag 31 augusti 2024

Publicerad 2024-08-31

Skolanställd åtalas för barnvåldtäkter, hovrätt fastställer livstidsdomar för Tranåsmordet, dyrt för fjällräddningen då turister överskattar sin förmåga och norska polisen beväpnar sig inför prinsessbröllopet.

Skolanställd åtalas för barnvåldtäkter. En man i Blekinge åtalas för flera fall av våldtäkt och sexuella övergrepp mot elever på en skola han tidigare arbetat på.
Enligt åtalet rör det sig om brott mot totalt fem barn. I några fall ska mannen ha förmått barnen att onanera och sedan skicka filmer till honom, rapporterar SVT Blekinge.
Mannen fick omedelbart lämna sin tjänst i den berörda kommunen i Blekinge i samband med att brotten uppdagades tidigare i år. Han har suttit häktad sedan i slutet av mars. Enligt SVT har mannen erkänt brott.

Hovrätt fastställer livstidsdomar för Tranåsmordet. Göta hovrätt fastställer livstids fängelse för de tre män som i tingsrätten dömdes för mord i Tranås. Männen döms för att brutalt ha misshandlat en man i 20-årsåldern och därefter tänt eld i närheten av hans kropp.
I slutet av oktober ryckte räddningstjänsten ut till en brand i en lägenhet i Tranås, där rökdykare fann en ung man i 20-årsåldern som var allvarligt skadad. Han hade blivit brutalt misshandlad med järnrör och kniv. Gärningsmännen kastade sedan en brinnande filt över den skadade mannen efter misshandeln, vilket ledde till hans död.
De dömda männen, två i 35-årsåldern och en i 20-årsåldern, har alla förnekat brott. Den yngre mannen har erkänt att han varit i lägenheten och att han släppt in de andra två.

Dyrt för fjällräddningen då turister överskattar sin förmåga. Fjällräddningen i Norrbotten har haft en intensiv sommar då många som beger sig till fjällen är dåligt utrustade och oförberedda på konsekvenserna. Något som i slutändan drabbar skattebetalarna, rapporterar SVT Norrbotten.
Bara mellan 6 juni och 15 augusti fick fjällräddningen i Norrbotten rycka ut 40 gånger för att hjälpa nödställda.
– Det som sticker ut är att flera uppdragen varit av komplicerad karaktär. Många uppdrag har dragit ut på tid och en hel del allvarliga skador som drabbat turister – och på svårtillgängliga platser, säger polisen Stefan Källström, verksamhetsutvecklare vid fjällräddningen.
Att använda helikopter i räddningsinsatsen kostar 25 000 kronor per timme helikoptern är i luften. Ibland måste dessutom civila helikopterföretag rycka ut.
På det tillkommer ersättningar till fjällräddarna.
– Ett normaluppdrag kan ta fyra timmar. I några uppdrag har fjällräddarna fått sitta hela nätter med skadade eller sjuka människor, som inte kunnat förflytta sig, för att man inte kunnat flyga ut.
Stefan Källström vill gärna att besökare ska få uppleva den svenska fjällvärlden men helst då bättre förberedda.
– Jag vill slå ett slag för fjällsäkerhetsrådets hemsida som ger tips och råd inför fjällfärden.

Norska polisen beväpnar sig inför prinsessbröllopet. Idag gifter sig den norska prinsessan Märtha Louise med den amerikanske självutnämnde shamanen Durek Verret i Geiranger i västra Norge. Både kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip kommer att besöka den omdiskuterade tillställningen.
I Norge bär polisen vanligtvis inte vapen, men ett undantag görs nu. I särskilda fall godkänner justitiedepartementet tillfällig beväpning.
Norska polisen understryker att det inte finns något uttryckt hot mot varken evenemanget eller gästerna, utan att det är en rent förebyggande åtgärd för att skapa trygghet.
Bröllopet är formellt en privat tillställning, men intresset är stort både i Norge och internationellt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.