Nyhetsplock fredag 30 augusti 2024

Publicerad 2024-08-30

JO fastslår att militärpolis inte får utreda brott, poliser vill se högre lön och mer hjälp av samhället, magnetfiskare drog upp misstänkt granat, man gripen för handel med illegala djurdelar och livstid för journalistmord.

JO fastslår att militärpolis inte får utreda brott. Med anledning av att militärpolisen ibland biträder polis och åklagare vid brott som begåtts inom Försvarsmakten, har justitieombudsmannen Per Lennerbrant granskat om det finns rättsliga förutsättningar för militärpolisen att bedriva sådan brottsutredande verksamhet. Han konstaterar nu att några sådana förutsättningar inte finns, enligt pressmeddelande från JO.
– Min slutsats är att det inte finns något författningsstöd som gör det möjligt för militärpolisen att biträda i en brottsutredning, säger JO Per Lennerbrant.
Enligt en överenskommelse från 2017 mellan Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten får militärpolisen bistå i utredningar om brott som begåtts inom försvaret. Den får efter gårdagens besked inte längre tillämpas.

Poliser vill se högre lön och mer hjälp av samhället. Högre lön är viktigast för att fler ska välja att stanna i polisyrket, visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Polisförbundet.
På andra plats ligger större ansträngningar från övriga samhället, såsom socialtjänst och skola, i det brottsförebyggande arbetet. Enligt Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow krävs mer långsiktighet i kriminalpolitiken.
– Det finns ingen chans för poliser att jobba långsiktigt och brottsförebyggande i dag, säger hon.
Polisförbundet är kritiskt mot svenska politiker och anser att de under flera år gjort för lite för att förebygga gängkriminalitet.

Magnetfiskare drog upp misstänkt granat. En privatperson hittade en misstänkt gammal artillerigranat på botten av Rocksjön i Jönköping, rapporterar P4 Jönköping och SVT.
Den misstänkta granaten drogs upp av en magnetfiskare vid en brygga under gårdagen. Polisen tillkallades och spärrade av platsen.
– Vi tar bilder på objektet och vi kommer troligen skicka dem till Nationella bombskyddet för att få deras bedömning, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.
Fyndplatsen ligger nära det före detta artilleriregementet A6 som lades ner 1985.

Man gripen för handel med illegala djurdelar. Polisen i Indonesien har gripit en man som via sociala medier försökte sälja elefantbetar och hornen från en akut hotad noshörning, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Vid en husrannsakan hos den gripne personen hittade polisen ännu fler noshörningshorn och elefantbetar.
”Det ser ut som att han är mycket erfaren inom handel med vilda djur”, uppger landets miljödepartement.
Mannen riskerar nu upp till 15 års fängelse.

Livstid för journalistmord. Robert Telles, tidigare politiker för amerikanska Demokraterna på lokal nivå i Las Vegas, har dömts till livstid för mordet på journalisten Jeff German, rapporterar flera amerikanska medier.
Journalisten bevakade brottsfall och korruption i ”Sin City” under sitt yrkesliv, och arbetade senast för Las Vegas Review-Journal. Han höggs till döds av Telles 2022. Före mordet hade German publicerat en rad artiklar om missförhållanden på ex-politikerns kansli, i samband med att Telles försökte bli omvald till sitt ämbete.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.