Nyhetsplock torsdag 29 augusti 2024

Publicerad 2024-08-29

Kvinna skjuten i benet av polis, stor ökning av skyddade personuppgifter, polisen topsar svarttaxiförare, snigel orsakade brand och remiss-miss ledde till amputering av penis.

Kvinna skjuten i benet av polis. Polis larmades då allmänheten ringt in om person som uppträder avvikande. När patrull anländer möts de av utåtagerande kvinna med ett vapenliknande föremål, varpå kvinnan skjuts i benet av polis, skriver polisen på sin hemsida.
Händelsen ska ha inträffat i Teleborg i Växjö strax före klockan 14 på onsdagseftermiddagen.
Kvinnan är förd till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart men hon var vaken och talbar. Hon är misstänkt för grovt hot mot tjänsteman.

Stor ökning av skyddade personuppgifter. Fler än 31 000 människor lever med skyddade personuppgifter i Sverige i dag. För tio år sedan var siffran 13 000, rapporterar Ekot.
Den exakta orsaken till ökningen är inte klarlagd. Men Skatteverket både får och beviljar betydligt fler ansökningar. Den stora huvudgruppen består av kvinnor, ofta med barn, som tagit sig ur en våldsam relation.
– Du blir skyddad men också fruktansvärt begränsad i samhället, säger en kvinna som haft skyddade personuppgifter i ett par år, till radion.

Polisen topsar svarttaxiförare. Göteborgspolisen har påbörjat en insats med syfte att förebygga och klara upp sexualbrott i staden. Metoden går ut på att misstänkta svarttaxiförare som utreds för olaga taxitrafik i samma veva topsas för sexualbrott, utan formell misstanke, rapporterar SVT Nyheter Väst.
Emma Ramstedt, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Göteborg city, säger att ett relativt stort antal sexualbrott kan kopplas till krogmiljö och taxiresor.
– Ofta saknas det vittnen till händelsen och ord står mot ord. Därför blir den här DNA-topsningen viktig.
Advokaten David Bardavid är tveksam till metoden.
–  De har lagstöd, men det finns en allmän princip om att man inte ska utreda brott på måfå. Om man misstänks för ett brott så är det det man ska utredas för, säger han. Säg nu att de skulle välja ut alla tandläkare och misstänka dem för ett brott för att utreda dem för ett annat brott. Det är inte så populärt.

Snigel orsakade brand. Räddningstjänsten i Västervik ryckte ut till en villa under tisdagskvällen efter larm om en brand. Väl på plats hittade de ett rykande elskåp – och en snigel, rapporterar Västerviks-Tidningen.
Snigeln i fråga misstänks ha orsakat en kortslutning i elskåpet, skriver tidningen.
En elektriker kunde sedan åtgärda problemet.

Remiss-miss ledde till amputering av penis. En vårdcentral i Göteborg har gjort en Lex Maria-anmälan efter att en patient utsatts för en allvarlig vårdskada, rapporterar Siren.
Mannen sökte hjälp på vårdcentral 2020 då han upplevde förbud med förhuden. På grund av flera misstag hos vården blev mannen undersökt för problemet först tre år senare. Bland annat glömdes en remiss till urologmottagning bort.
Vid tillfället när mannen fick sin undersökning misstänkte läkaren direkt att mannen hade cancer och bedömde att hans penis behövde amputeras.
I vårdcentralens Lex Maria-anmälan till Ivo står att remissen först skickades till fel person. Senare skickades remissen inte heller genom det standardiserade snabbspåret som ska skynda på vård för patienter som misstänks ha cancer.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.