Nyhetsplock onsdag 28 augusti 2024

Publicerad 2024-08-28

Två skjutna i Husby, fler barn under 15 år döms för grova brott, DN-reporter med kopplingar till Foxtrot lämnar tidningen och hovrätten fastställer livstidsdom.

Två skjutna i Husby. Det inkom ett larmsamtal till polisen 01.37 på tisdagen, från en akutmottagning i Stockholm. Två skottskadade män i 20-25 års åldern hade tagit sig själva till sjukhuset för att uppsöka vård. Båda männen uppges ha skottskador på överkroppen, den ena är mycket allvarligt skadad och den andra allvarligt skadad.
Under natten upprättade polisen avspärrningar och sökte med specialsökhundar efter fynd i ett bostadsområde mellan Husby och Akalla. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordförsök och grovt vapenbrott, men ännu är ingen misstänkt eller gripen.

Fler barn under 15 år döms för grova brott. Barn under 15 ställs inför rätta för allvarliga brott genom så kallad bevistalan i större utsträckning än tidigare. Bakgrunden är en lagändring förra året, men trots ökningen blir det inga straff, rapporterar SVT Nyheter.
19 ärenden mot 21 barn hade väckts fram till sista juli i år. Det har resulterat i 14 domar, varav det i 13 av dem fastslagits att barnen begått brott. I hälften av domarna gäller det mord, mordförsök eller förberedelse till mord.
Flera av dem har redan innan brottstillfället varit kända av socialtjänsten sedan tidig ålder, ofta på grund av orosanmälningar från skola eller polis.
– Det speglar den utveckling som vi ser, att utförarna blir allt yngre, säger Hanna Paradis, tidigare kommenderingschef vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), till kanalen.

DN-reporter med kopplingar till Foxtrot lämnar tidningen.
Den DN-reporter som överfört över 150.000 kronor med märkningen ”renovering” till en person som har kopplingar till Foxtrotnätverket lämnar nu tidningen.
Förhandlingar mellan facket, journalistförbundet och DN har förts och parterna är nu överens. Reportern erhåller en okänd summa för att sluta sitt jobb. Polisen utreder nu detta ärende som penningtvättbrott men journalisten är inte misstänkt för att ha publicerat någon text som kan ha påverkat DN:s journalistik.

Hovrätten fastställer livstidsdom. Den 6 januari i år ringde 51-årige Robin larmcentralen och berättade att hans fru Gina låg livlös i sovrummet. Det framkom under förundersökningen att frun, efter flera timmar av misshandel, till slut knivhuggits till döds. I juni dömde tingsrätten Robin för mord samt misshandel vid flera tillfällen. Denna dom har nu fastställts av hovrätten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.