Minnestal till Dick Sundevall

Publicerad 2024-08-29

Under onsdagen begravdes Paragrafs ena grundare tillika chefredaktör Dick Sundevall. Många hade sökt sig till ceremonin för att visa sin respekt. Det vackert betitlade Hoppets kapell på Skogskyrkogården i södra Stockholm, var överfullt. Ricard Nilsson läste upp ett minnestal från Paragraf som han skrivit tillsammans med Nina Silventoinen. Det publiceras nedan i sin helhet.

I allas liv finns det några få personer som betytt extra mycket. Dick var en sån person för väldigt många, inte minst mig (Ricard) och Nina. Och utifrån de samtal som förts med olika personer efter hans bortgång, så var han den personen för flera andra hos Paragraf.

För mig personligen så var Dick inte bara en god vän, utan även en mentor i det journalistiska yrket. En av många viktiga lärdomar var att läsarna inte är dumma i huvudet. Man måste som skribent våga lita på sina läsare, man behöver inte skriva dem på näsan, något jag tidigare gjorde väldigt ofta. Men kanske viktigast av allt, han var central i att ge mig en andra chans. Som de flesta härinne kanske vet så har jag suttit i fängelse under många år och till stor del tack vare Dicks vittnesmål och hans villighet att anställa mig vid frigivning, så fick jag en andra chans. Jag är och kommer för alltid ha en stor tacksamhetsskuld till honom. Tack för dina 20 år av vänskap.

Jag vet att min vän Nina, som står här bredvid, var en av Dicks bästa vänner. Deras vägar korsades för första gången när hon pluggade till researcher på utbildningen där Dick var initiativtagare och föreläsare. De fann varandra snabbt, framförallt genom deras gemensamma intresse för rättvisa och kriminalfrågor. Dick tog Nina under sina vingar och idag är hon en av Sveriges främsta i det hon arbetar med. De startade Magasinet Paragraf tillsammans med Peter Isaksson, en tidning som Dick jobbade med in i det sista som chefredaktör och ansvarig utgivare.

Dick var oerhört stolt över Nina, det vet jag, för han skröt ofta om att han hade Sveriges bästa researcher. Och jag vet också att Nina är oerhört tacksam för vänskapen och stödet hon fått av Dick genom åren.

Det minne som jag och Nina mest kommer ha med oss, är Dicks anekdoter. Det har varit otaliga redaktionsmöten där den planerade mötestiden blev dubbel så lång eftersom Dick alltid hade någon berättelse från sitt liv som passade in på just det vi talade om. Eller för den delen så behövde det inte alls ha med det vi diskuterade att göra, Dick kunde komma på något plötsligt och så kom någon berättelse från när han gick i femte klass eller något. Både jag och Nina kommer sakna hans anekdoter.

Även om ingen någonsin kan ta Dicks plats, så kommer Magasinet Paragraf att leva vidare i hans anda.

Magasinet Paragraf vill tacka alla som via Fonus minnessida eller på annat sätt har donerat en summa till Dicks minne.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.