Nyhetsplock måndag 26 augusti 2024

Publicerad 2024-08-26

Inkassokraven ligger på rekordnivåer, polis åtalas - uppmanade sambon till smitning, pojke rånad och stökig lördagsnatt i Stockholm.

Inkassokraven ligger på rekordnivåer. Fram till juli i år har antalet ärenden ökat med sju procent jämfört med samma period förra året, visar statistik som Branschföreningen Svensk Inkasso har tagit fram.
– Det här är en stor ökning i förhållande till hur det brukar se ut, säger Fredrik Engström, advokat och ordförande för Svensk Inkasso.
Förra året inkom runt nio miljoner nya inkassoärenden. Mycket tyder på att man i år når över tio miljoner nya ärenden för första gången.
Det ekonomiska läget med inflation, höga räntor och höga hyror pekas ut som orsaker till inkassoökningen.
I de allra flesta fall handlar det om vanlig konsumtion, enligt Svensk Inkasso. Exempelvis telefonabonnemang eller fakturaköp av kläder eller andra varor på internet. Enligt Finansinspektionen är det fakturaköpen som är problemet.

Polis åtalas – uppmanade sambon till smitning. En polis från Göteborg åtalas för tjänstefel, misstänkt för att ha uppmanat sambon att smita i samband med en misstänkt rattfylla i våras, rapporterar Göteborgs-Posten.
Polisen menar att han inte kunde ingripa på grund av en knäskada, vilket åklagaren inte tror på. Vittnen från händelsen menar att polisen uppmanat kvinnan att lämna platsen, trots att han visste att en patrull var på väg till platsen och att hon ansågs vara berusad. Mannen nekar till brott.

Pojke rånad. Under natten till söndagen rånades en pojke i 15-årsåldern i Alingsås. Tre maskerade gärningsman agerade hotfullt och kunde på så sätt få med sig brottsoffrets telefon och hörlurar. Efter rånet sprang de från platsen. Polis sökte med hjälp av bland annat hund i närområdet, men ingen misstänkt person har ännu gripits. En förundersökning avseende rån har inletts.

Stökig lördagsnatt i Stockholm. Polisen har rapporterat att natten till söndagen varit mycket stökig i Stockholmsområdet. Antalet personer som behövts omhändertas enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (så kallad LOB) har varit betydligt fler än vad som annars brukar vara fallet. Bara sedan midnatt omhändertogs 17 personer för att de varit alldeles för fulla. Att det var lönehelg anges vara ett skäl till det höga antalet omhändertagna.
– Det är mycket resurser som gått åt till det, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen till Aftonbladet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.