Nyhetsplock lördag 24 augusti 2024

Publicerad 2024-08-24

Advokater efterlyser ökat skydd, stor vapengömma hittad i Göteborg, misstänkta föremålet i Kalmar var skarpt, höjd säkerhet efter nytt hot mot tysk Nato-flygbas och första vaccinet mot lungcancer börjar testas.

Advokater efterlyser ökat skydd. Våld, hot och trakasserier mot advokater har ökat under de senaste åren. Det talar för att advokater bör få samma rättsliga skydd som åklagare, skriver generalsekreterarna för advokatsamfunden i Sverige, Norge och Danmark på DN Debatt.
”Hot, våld och trakasserier mot advokater riskerar i förlängningen att leda till försämrade möjligheter till en rättvis rättegång för enskilda, om advokater inte vågar eller kan utföra sitt uppdrag för sina klienter”, skriver svenska Mia Edwall Insulander, danske Andrew Hjuler Crichton och norska Merete Smith.

Stor vapengömma hittad i Göteborg. Upptäckten av vapengömman gjordes under torsdagen, efter att polisen först stannat en bil i Mölndal där narkotika hittades, rapporterar GP.
Det fortsatta arbetet ledde polisen till en lägenhet i närheten där mer narkotika hittades – likaså en stor mängd vapen.
– Det här är vapen som högst troligt är menade att använda i de pågående konflikterna, säger polisområdeschef Christian Nylén till GP.
Beslagen kopplas till den nätverkskriminella miljön och konflikterna i Storgöteborg, bekräftar polisen för tidningen.
En person sitter nu anhållen misstänkt för brottet och enligt polisen kopplas personen till den gängkriminella miljön.

Misstänkta föremålet i Kalmar var skarpt. Det misstänkta föremålet som hittades i Kalmar på torsdagseftermiddagen var skarpt, uppger polisen. Föremålet har nu hanterats av nationella bombskyddet.
– De har plockat isär det här föremålet och oskadliggjort det. Vad för typ av föremål det rör sig om är inget vi kommunicerar, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson.
Föremålet hittades bland skräp. Personen som såg föremålet ringde sedan polisen eftersom det såg lite märkligt ut.

Höjd säkerhet efter nytt hot mot tysk Nato-flygbas. All icke-nödvändig personal har skickats hem från Nato-flygbasen i Geilenkirchen i västra Tyskland efter underrättelseuppgifter om någon form av säkerhetshot. Säkerheten har höjts till ”Charlie”, som på Nato-språk är den näst högsta nivån, rapporterar tyska medier.
Enligt Deutsche Welle är definitionen av Charlie att det finns bevis som tyder på en stundande terrorattack mot alliansen. Det finns inga konkreta uppgifter vad hotet består i, men myndigheterna hävdar att nivåhöjningen och utrymningen görs av säkerhetsskäl.
Det är andra gången på kort tid som säkerhetshot rapporteras från Natos tyska flygbaser.

Första vaccinet mot lungcancer börjar testas. Världens första vaccin mot lungcancer har nu börjat testas på patienter, rapporterar The Guardian.
Fas 1-studien är den första som görs på människor av BNT116-vaccinet och deltagande länder är Storbritannien, USA, Tyskland, Ungern, Polen, Spanien och Turkiet. Totalt kommer runt 130 patienter att få vaccinet, som är ett mRNA-vaccin, som instruerar kroppen att jaga och döda cancerceller samt förhindra dem från att komma tillbaka. Till skillnad från kemoterapi lämnas friska celler orörda och ska därmed stärka en persons immunförsvar.
– Den här teknologin är nästa stora fas för cancerbehandling, säger onkologprofessor Siow Ming Lee till tidningen.
Lungcancer är en av de farligaste cancersorterna och leder varje år till 1,8 miljoner dödsfall. Chansen till överlevnad, i de fall där tumören spridit sig, är väldigt låg.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.