Nyhetsplock tisdag 20 augusti 2024

Publicerad 2024-08-20

93 barn misstänkta för mordplaner, ökning av utryckningar för bombskyddet, mamma åtalas för att ha tryckt ner dotter i hästbajs, fick sked att larma med på akuten och dystert rekord för antalet döda hjälparbetare.

93 barn misstänkta för mordplaner. Antalet barn under 15 år som misstänks vara inblandade i mordplaner har mer än tredubblats sedan i fjol, visar färska siffror från Åklagarmyndigheten, rapporterar SVT.
– Min bild är att det är en medveten strategi från våra kriminella nätverk. Det är oerhört effektivt och brutalt, säger Hanna Paradis på polisens nationella operativa avdelning (NOA) till kanalen.
Fram till juli i år har 93 barn under 15 år misstänkts för inblandning. Under samma period 2023 var siffran 26, skriver SVT.
Den kraftiga ökningen av barntorpeder kan förklaras av att rekryteringen har professionaliserats, enligt polisen. Det som tidigare skedde i bostadsområden, och över längre tidsperiod, sker idag digitalt och mycket snabbare.
Åklagaren Lisa Dos Santos beskriver det som ett slags ”jobbpool” där barn tar uppdrag utan vetskap om vem som beställt jobbet – eller vem måltavlan är.

Ökning av utryckningar för bombskyddet. Fram till slutet av juli hanterade Nationella bombskyddet 259 ärenden med ”kriminell kontext”. Det har bland annat handlat om husrannsakningar där polisen haft misstankar om farliga föremål. I 65 fall åkte bombskyddet på larm efter att en sprängning ägt rum.
Antalet utryckningar ökade stort förra året och i en stor del av fallen var farliga föremål inblandade. Bombskyddets ärenden ökade från 311 till 510 mellan 2022 och 2023. Det eskalerande gängvåldet pekas ut som anledningen till ökningen.
– Det är skjutningar eller sprängningar som nätverken använder sig av. Så om konflikterna ökar så ökar också den här typen av brott, säger sektionschefen Marie Borgh.

Mamma åtalas för att ha tryckt ner dotter i hästbajs. En kvinna åtalas för bland annat grovt olaga tvång och grov fridskränkning efter att ha tvingat ner sin dotters ansikte i hästbajs, meddelar Åklagarmyndigheten. Händelsen inträffade i Ljungby kommun hösten 2019, och orsaken till att åtalet väcks nu är att brottet olaga tvång har en preskriptionstid på fem år.
– Jag åtalar mamman för grovt olaga tvång mot flickan för detta. I övrigt åtalas hon även för grov fridskränkning där den här händelsen endast är en del i det brottet, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Nils Eliasson.
Hon åtalas även för olaga tvång mot en närstående pojke. Detta efter att hon hotat honom att jaga och hålla fast flickan i samband med händelsen 2019.
Enligt åklagaren utreds kvinnan för andra brott som hon riskerar att åtalas för senare i höst.

Fick sked att larma med på akuten. En sked hängandes i en gasbinda är vad en 77-årig fick för att larma personal på akuten på Sundsvalls sjukhus, rapporterar P4 Västernorrland.
Den rullstolsburna och nästan blinda kvinnan lider av en tarmsjukdom som gör att hon kan få tarmvred och kom med ambulans till akuten i början av augusti. Eftersom det var platsbrist fick hon en säng utan larm och istället band personalen fast en sked i en gasbinda vid sängen så att hon kunde knacka med skeden på sängen för att kalla på hjälp. Men ingen hörde hennes knackningar när hon hade kräkts och försökte få hjälp.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Strandberg tycker inte att det inträffade är acceptabelt, men pekar också på det ansträngda läget i vården.
– Vi har ju verkligen försökt göra vården så bra som möjligt och så patientsäker som möjligt med den personal vi haft i sommar.

Dystert rekord för antalet döda hjälparbetare. Antalet döda hjälparbetare 2023 ökade med 137 procent jämfört med året innan och det är den högsta siffran någonsin, enligt statistik från FN:s humanitära organ Ocha. 280 hjälparbetare i 33 länder dödades i fjol.
Över hälften av dödsfallen registrerades under Gazakrigets första tre månader. Organisationen varnar dessutom för att 2024 kan komma att bli än dödligare. Hittills i år har 172 hjälparbetare dödats, enligt Ochas preliminära siffror.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.