Nyhetsplock måndag 19 augusti 2024

Publicerad 2024-08-19

Göteborgspolisen har kartlagt 150 gängrekryterare, tre generationer kvinnor drev narkotikacentral, bröt sig in på kursgård för att grädda våfflor, Norge oroas över att bli ”smittade” av den svenska gängbrottsligheten och tävling i Florida – döda flest pytonormar.

Göteborgspolisen har kartlagt 150 gängrekryterare. Polisen i Göteborg har kartlagt 150 personer som rekryterar unga till gäng i Biskopsgården, rapporterar P4 Göteborg.
– Vi har stenkoll på allihopa, säger Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef, till radion.
Att ungdomar rekryteras till att utföra de grövsta våldsbrotten har blivit ett mönster. Under sommaren har polisen arbetat för att störa rekryterarna i Biskopsgården genom fotpatruller fem gånger varje dag.

Tre generationer kvinnor drev narkotikacentral. I ett radhus norr om Stockholm drevs en narkotikacentral av en mormor i 80-årsåldern, hennes dotter i 60-årsåldern och ett barnbarn, rapporterar Expressen.
Radhuset har varit en knutpunkt för Benzemanätverket som styrdes av Mustafa ”Benzema” Aljiburi, som dödades i Bagdad i januari.
Mormorn kallades av nätverket för ”Rullatorn” och hennes dotter för ”Tanten”.
”Tanten” paketerade droger i radhuset och körde sedan ut varorna till kunder. Hon döms till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Barnbarnet får fyra års fängelse, medan den äldsta kvinnan får skyddstillsyn – bland annat med anledning av hennes höga ålder.
De ska ha hanterat droger för närmare 50 miljoner kronor.

Bröt sig in på kursgård för att grädda våfflor. Personer tog sig in på en kursgård i Österåker under lördagskvällen, för att göra våfflor, enligt polisen. När brandlarmet på kursgården i Svinninge utlöstes ryckte polisen ut och upptäckte att en eller flera obehöriga personer tagit sig in på kursgården, gjort våfflor och sedan försvunnit.

Norge oroas över att bli ”smittade” av den svenska gängbrottsligheten. Den svenska krimexporten är inte bara ett problem för Danmark. Även i Norge oroas man, och de svenska gängen har redan etablerat sig i alla tolv polisdistrikt i landet, rapporterar SVT Nyheter Värmland.
– Vi är rädda att den utvecklingen vi sett i Sverige ska smitta oss, säger Kjetil Tunold på den norska kriminalpolisen.
Brottsligheten i Norge rör framför allt narkotikahandeln och vad det för med sig: pengatvätt, ekonomisk kriminalitet, våld och hot, enligt Tunold.
Nu har den norska polisen sökt stöd för att få sampatrullera med svensk polis i särskilt utsatta gränsområden.

Tävling i Florida – döda flest pytonormar. Årets pytonormdödartävling i träskområdet Everglades i Florida avslutas under gårdagen. Över 600 personer har i tio dagars tid jagat ormarna. Den som lyckas döda flest belönas med 10 000 dollar, vilket motsvarar 106 000 kronor, skriver AP.
Under förra årets tävling dödades 209 ormar – mer precist burmesisk pyton. Arten är invasiv och ett stort hot mot andra ormar och däggdjur i området. Den kan svälja sina byten hela och saknar naturliga fiender.
Thomas Aycock har i elva års tid jobbat med att fånga in ormarna.
– Jag får en adrenalinkick varje gång. När den kastar sig mot mig är det en bra dag, säger han.
Tävlingen hålls för att öka medvetenheten om ormproblemet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.