Nyhetsplock söndag 18 augusti 2024

Publicerad 2024-08-18

Hot mot advokater ökar, polis släpades efter moped, 41 döda får i misstänkt vargattack, säkerheten stärks vid Colombias högsta domstol och bedragare försökte auktionera ut Graceland.

Hot mot advokater ökar. Hot, våld och trakasserier mot advokater ökar i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. Två domar gällande misshandel mot advokater har fallit bara de senaste veckorna.
Var femte advokat har utsatts för någon typ av trakasserier, visar en undersökning som gjorts av Advokatsamfundet.

Polis släpades efter moped. En mopedist som bland annat saknade registreringsskylt stoppades av polis i centrala Kungsbacka på fredagskvällen. Men föraren av mopeden valde att fly – med polisen i släptåg, rapporterar lokala medier.
– När de stoppade mopeden så försökte föraren fly. Då tar polismannen några bestämda löpkliv och får tag på den här personen, som inte stannar, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesman hos polisen, till Göteborg-Posten.
Polisen ska ha släpats en bit efter mopeden innan han kunde släppa mopedistens kläder. Polismannen skadade sig i axeln och fördes till sjukhus för kontroll.
Mopedföraren lyckades komma undan, och är nu misstänkt för våldsamt motstånd och vållande till kroppsskada.

41 döda får i misstänkt vargattack. 41 döda får hittades av ägaren på fredagen efter ett misstänkt vargangrepp i Sala kommun, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.
Upptäckten gjordes vid den dagliga tillsynen av fåren, som betat vid Svartån. Av de 47 fåren hittades elva vid liv men åtta var i dåligt skick och fick avlivas av veterinär. Tre får saknas.
– Det låg döda får överallt. Helt fruktansvärt. Inte bara att de är döda, utan de är rejält tilltufsade, säger djurägaren Annelie Näsström till VLT.
Gården har inte haft problem med rovdjur tidigare och runt hagen finns ett elstängsel.
Länsstyrelsens vilthandläggare har varit vid gården och dokumenterat skadorna.

Säkerheten stärks vid Colombias högsta domstol i huvudstaden Bogotá på grund av misstänkta planer på en terrorattack.
Tidigare i veckan hittade polis under en husrannsakan ammunition och sprängmedel samt en modell av domstolsbyggnaden, uppger chefsdomaren Gerson Chaverra, som inte nämner något om misstänkt motiv bakom de eventuella attackplanerna.
Domstolsbyggnaden förstördes delvis 1985 efter att den stormats av medlemmar från gerillarörelsen M-19. För att återta kontrollen över byggnaden besköt militären den under flera timmar. Över 100 människor dödades i oroligheterna, bland dem elva domare.

Bedragare försökte auktionera ut Graceland. Den nu gripna kvinnan, Lisa Jeanine Findley, uppges ha konstruerat en komplicerad plan för att tjäna pengar på herrgården Graceland och ett antal föremål som tillhörde Elvis Presley, utan att äga något av det.
Genom att använda sig av fingerade identiteter påstod Findley att hon representerade en påhittad bank och att Elvis avlidna dotter Lisa Marie Presley hade tagit ett lån hos banken på 3,8 miljoner dollar.
Findley påstod att Lisa Marie Presley inte hade betalat tillbaka lånet före sin död, samt att hon använt Graceland som säkerhet.
Findley misstänks därefter ha krävt Presley-familjen på pengar för det obetalda lånet genom att föreslå en förlikning. Hon ska också ha publicerat en annons i en tidning, som lät meddela att Graceland skulle auktioneras ut vid ett specifikt datum.
Någon försäljning blev dock aldrig av, och Findley har nu gripits misstänkt för bland annat bedrägeri och identitetsstöld.
Herrgården Graceland ligger i den amerikanska delstaten Tennessee och var Elvis Presleys hem under flera år. Fastigheten öppnade som museum och turistattraktion 1982, fem år efter artistens död.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.