Nyhetsplock lördag 17 augusti 2024

Publicerad 2024-08-17

Mordvideo pekar felaktigt ut förövare, dystert rekord kring häktade barn, friskola plockade i hemlighet ut miljoner, bil kraschade in hos sovande person och demonstranter i Venezuela fick sina hus märkta med ”X”.

Mordvideo pekar felaktigt ut förövare. En film som visar mordförloppet i fallet med den 14-åriga flickan i Landskrona används i internationella propagandasammanhang, rapporterar SVT Nyheter.
Klippet delas med falska påståenden om att flickan ”mördats av muslimska migranter”, vilket är felaktigt. Budskapet har fått stor spridning utanför Sverige.
En gul symbol som är inbränd i klippet tillhör ett stort konto på X som tidigare har spridit falska uppgifter om knivdådet i Southport.
Kontot har över 400 000 följare.

Dystert rekord kring häktade barn. Antalet barn som häktades i Sverige 2024, 271 stycken, är tre gånger så högt jämfört med 2022, rapporterar P4 Stockholm.
Under den våldsamma sommaren har polisen blivit bättre på att gripa misstänkta, enligt radion. Den dramatiska ökningen beror också på att rättsväsendet är mer benäget att häkta minderåriga nu, i stället för att låta Socialtjänsten ta hand om dem.
Under juni och juli påbörjade 75 ungdomar mellan 15 och 17 år en häktning.

Friskola plockade i hemlighet ut miljoner. Friskolan Skvadern i Sundsvall har fått flera miljoner utbetalt retroaktivt efter att ha fått för lite skolpeng. Miljonerna skulle användas till att ge skolan samma förutsättningar som kommunala skolor, men pengarna gavs som ”återbetalning till aktieägare”, skriver Sundsvalls Tidning.
2022 delades 14 miljoner ut till fem lärare som satt i styrelsen, något som hittills varit okänt.
Hur mycket som totalt delats ut är fortfarande inte fastställt.
Tidigare vd:n Lennart Sund avgick vid årsskiftet och säger att han och styrelsen tar på sig skulden för de miljoner som i hemlighet plockats ut.
– Det gick lite för fort och vi blev fartblinda, säger Sund till ST.
Skolan har omkring 570 elever.

Bil kraschade in hos sovande person. En personbil har kört rakt in i en villa vid väg 110 sydost om Helsingborg under natten till igår. Hela bilen hamnade inne i huset, uppger polisen Peter Martin för P4 Malmöhus.
En person som låg och sov i villan är oskadd. Bilens förare var vaken och talbar när han fördes till sjukhus. Det är oklart exakt vad som har hänt. Vägen var i princip rak vid olycksplatsen, uppger polisen. Händelsen utreds och föraren ska förhöras.

Demonstranter i Venezuela fick sina hus märkta med ”X”. Flera regimkritiska demonstranter i Venezuelas huvudstad Caracas vaknade nyligen till ett svartsprejat ”X” på sina hus, rapporterar CNN.
En man som kallar sig Pablo demonstrerade mot det ifrågasatta omvalet av president Nicolás Maduro i sin förort. När han och hans grannar sjöng ramsor och slog på kastruller fotograferades de av paramilitära grupper.
– Nästa morgon vaknade vi och alla hus var markerade med ett kryss.
Dagen därpå meddelade de paramilitära grupperna att de återvänder med vapen om protesterna inte upphör. Historiskt har grupperna använts av Maduroregimen för att skrämma oppositionen och i många fattiga områden är det grupperna som bestämmer vad som är tillåtet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.